Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Якимівці віддали останню шану загиблому герою - земляку

2 липня 2015 - 14:23

Якимівці віддали останню шану  загиблому герою -  земляку

1 липня жителі Якимівки  провели в останній путь громадянина України, полковника Збройних Сил України, учасника бойових дій, учасника антитерористичної операції  Щербину Ігоря Івановича.

Кадровий військовий, у травні 2007 року Щербина І.І. звільнився в запас у військовому званні  полковника.

Протягом  служби у Збройних Силах Ігор Іванович брав участь у бойових діях під час конфлікту в Нагірному Карабасі, а також у складі миротворчого контингенту в колишній Республіці Югославія, учасник бойових дій. За час проходження військової кар’єри в бойових умовах офіцер мав поранення,   нагороджений орденом «Червоної Зірки» та багатьма іншими медалями за багаторічну сумлінну службу.

Після звільнення з військової служби в запас Щербина І.І. спочатку  працював на ДП «Судномех» Київського суднобудівельно-судноремонтного заводу, а згодом - на посаді начальника відділу з питань цивільного захисту населення Якимівської районної державної адміністрації.

У серпні 2014 полковник запасу Щербина Ігор Іванович був призваний на військову службу по мобілізації і направлений до 17-ї окремої танкової бригади (м. Кривий Ріг) на посаду командира 3-го механізованого батальйону.

З серпня по листопад 2014 року проводив комплектування та навчання батальйону для подальшої участі в антитерористичній операції. Але враховуючи ситуацію, яка складалася на Сході України, частина батальйону була передана до інших підрозділів Збройних Сил України.

У листопаді 2014 року полковник Щербина був відряджений у якості заступника командира батальйону до 40-го окремого мотопіхотного батальйону «Кривбас».

У грудні 2014 батальйон прибув до м. Дебальцеве для участі в антитерористичній операції. Події, які розгорталися навколо Дебальцева,  переживала вся країна.  40-й батальйон під час боїв з терористами в кровопролитних боях втратив 23 військовослужбовців, серед яких і полковник Щербина.

Востаннє полковника Щербину  бачили бійці 16-го лютого, з якими він пішов на прорив з Дебальцевого на чолі колони техніки. Його автомобіль підірвався на фугасі, внаслідок підриву на міні полковник Щербина був тяжко поранений. Бойовики обстрілювали колону із засідки. Через інтенсивний вогонь противника бійці не змогли дістатися до підбитого авто та витягти пораненого полковника, і були змушені відступили. Після підходу підмоги тіла на місці вже не виявилося й Ігор Іванович разом з іншими бійцями вважався безвісті відсутнім.

Після виходу  Збройних Сил України з оточення, в тісній взаємодії з волонтерськими організаціями, в березні 2015 року  Україні передали тіла загиблих військовослужбовців, та впізнати їх було дуже складно.

Після численних експертиз ДНК було встановлено належність одного із тіл полковнику Щербині Ігорю Івановичу.

Полковник Щербина за мужність і героїзм, проявлені в захисті територіальної цілісності і незалежності України, Указом Президента нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Слава Герою, Слава Україні, яка зростила таких синів!

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні