Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Григорій Самардак: «Люди на місцях чекають від нас реальних справ»

3 липня 2015 - 15:22

Питанню децентралізації влади на місцях – найактуальнішій на сьогодні реформі – було присвячене перше засідання Ради регіонального розвитку Запорізької області, яке відбулося під керівництвом  голови облдержадміністрації Григорія Самардака, голови облради Віктора Межейка та за участю керівників районів, сільських та селищних голів,  а також громадськості. 

Ще місяць тому Запорізький офіс реформ запропонував створити на території області 48 спроможних громад. Тобто таких, які зможуть себе утримувати фінансово, а також мають активних громадян і бажання розвивати свою територію. Місцеві громади обговорили та проаналізували ці пропозиції, оцінили перспективи, і в підсумку ініціювали створення 69 таких громад.

 Проте не всі райони підтримують ідею децентралізації: із 20-ти районів  чотири наразі не надали пропозиції щодо об’єднання громад. Свого часу такі ж проблеми виникали і в Бердянському районі, але провівши громадські збори, люди дізналися набагато більше про перспективи своєї громади і нині одностайно підтримують ідею децентралізації. Навіть запропонували запровадити пілотні проекти, які наочно продемонструють, як краще проводити реформу децентралізації.

-  За всі роки незалежності скільки б керівники держави та очільники регіонів не говорили про глобальні зміни в Україні, цього не було зроблено. Петро Порошенко -  перший Президент України, котрий сам добровільно ініціював та проводить передачу влади від центру на місця. Саме такий крок і дасть нам усім можливість створити нову державу. Ви знаєте, що вже підготовлені зміни до Конституції стосовно децентралізації. Вони пройшли розгляд у  Венеціанській комісії  і визнані такими, що відповідають європейським нормам. Так співпало, що нині триває підготовка  Стратегії регіонального розвитку Запорізької області до 2020 року. Хочу сказати: наша країна, а відповідно й Запорізька область, стоїть на порозі формування нової держави.  Ця держава буде жити за європейськими нормами та принципами. Тепер у нас немає іншого шляху, адже люди на місцях чекають від нас реальних справ, і ми маємо виправдати їхні сподівання, – наголосив голова облдержадміністрації Григорій Самардак.

За підсумками обговорення Рада регіонального розвитку ухвалила  зміни до проекту Перспективного плану області, який буде винесено на розгляд депутатів на наступній сесії обласної ради – 7 липня.



Управління преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович