Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заява голови Запорізької обласної державної адміністрації Євгена Червоненка

11 жовтня 2006 - 18:06

Наркоманія перетворюється на реальну економічну і соціальну небезпеку в нашій країні.

Рівень життя українців зростає. Не дивлячись на те, що українська демократія створює реальні передумови для формування середнього класу - найбільш свідомого прошарку суспільства, кількість наркоманів збільшується. Запорізька область входить до першої п'ятірки в Україні за цією сумною статистикою.

Ще рік тому газети писали, що темпи розповсюдження наркоманії в регіоні значно вищі, ніж в середньому по Україні. Причому, якщо раніше наркоманія була поширена, в основному, в містах, то сьогодні спостерігається тенденція її розповсюдження в сільських районах.

На обліку в обласному наркодиспансері на початок жовтня знаходилось 7749 наркоманів. На думку фахівців, щоб отримати реальну картину по кількості наркозалежних у нас в регіоні, цю цифру потрібно помножити на десять.

Постійно збільшується кількість злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків. На 1 жовтня цього року в області їх зареєстровано 2625. При цьому статистичні дані про роботу спецпідрозділів міліції по боротьбі з оборотом наркотиків говорять про збільшення розкриттів таких справ, про зростання обсягів вилученого наркотичного зілля (минулого року 700 кг , в цьому – вже 2500 кг), про більшу кількість порушених кримінальних справ і ліквідованих наркопритонів. Але кожен житель міста бачить на власні очі: наркотики, як продавалися, так і продаються.

Такий рівень злочинності в цій сфері неможливий без заступництва людей в погонах. Пояснення цьому - перш за все в низькій зарплаті працівників міліції, їх соціальній незахищеності. Дійсно, якщо сержант міліції отримує 600-700 гривень в місяць, то інколи важко відмовитися від суми вдесятеро вище тільки за те, щоб він вчасно відвернувся.

Стурбованість громадськості досягла вищої межі – багато експертів відзначають, що вживані державними інститутами заходи недієві або малоефективні. Тому нами, учасниками Координаційної ради з питань забезпечення законності, правопорядку, прав та свобод громадян в Запорізькій області , пропонуються наступні заходи:

1. Клопотати перед обласною радою про виділення УВС в Запорізькій області 1 млн. гривень на устаткування для експрес-аналізу нарковмісних речовин.

2. Звернутися в МВС з проханням про постійну ротацію співробітників відділів по боротьбі з незаконним обігом наркотиків з метою зменшення потенційної небезпеки їх підкупу з боку кримінальних структур.

3. Просити керівництво Служби Безпеки України про збільшення чисельності співробітників підрозділів і служб, зайнятих боротьбою з наркобізнесом і наркотрафіком. Сьогодні очевидно, що СБУ – найбільш успішна і ефективна силова структура в боротьбі з розповсюдженням наркотиків. Тому висловлюю особливу подяку цьому відомству і сподіваюся надалі спиратися на професіоналізм і чесність його співробітників. На жаль, в багатьох справах по наркотиках, розкритих СБУ, були замішані співробітники міліції.

4. Клопотати перед судовими органами про більш швидкий розгляд справ, пов'язаних з наркотиками.

5. Обгрунтувати перед Урядом і Верховною Радою України необхідність посилювання покарань за злочини, пов'язані з розповсюдженням і зберіганням наркотиків. Ми переконані, що строки ув'язнень для наркоділків, передбачені Законом, повинні бути чітко фіксованими – не повинно бути ніяких альтернативних «виделок» з недовгим мінімальним терміном.

6. Організувати в області широкомасштабну кампанію по роз'ясненню небезпеки для суспільства таких явищ, як наркоманія і наркоторгівля. Ця кампанія повинна носити максимально креативний характер і охопити різні категорії населення, в першу чергу – молодь і підлітків. Дуже розраховуємо в цьому сенсі на допомогу регіональних ЗМІ і чекаємо від журналістів пропозицій щодо проектів пропагандистських акцій, кращі з яких облдержадміністрація готова підтримати.

Звертаюся до вас, шановні представники засобів масової інформації: публікуйте імена викритих наркоторговців, осіб з їх найближчого оточення і членів їх сімей, що беруть участь в злочинному бізнесі, покровителів наркоділерів з правоохоронних органів . Хай це буде для них ганебним стовпом!  

Борг влади – говорити народу правду і разом з ним боротися з найнебезпечнішим суспільним явищем – наркоманією і наркоторгівлею!

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни