Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізьке виноградарство отримало імпульс для подальшого розвитку

21 серпня 2015 - 13:28

У Палаці культури Металургів урочисто відкрили виставку-конференцію «Золоте гроно України 2015», участь в якої взяли найкращі виноградарі із Запорізькою, Миколаївською, Херсонською та інших областей України, науковці та практики з селекції та генетики. Захід був організований, зокрема, за підтримки Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP, який починає свою активну діяльність на Півдні України.    

Вітаючи учасників форуму від імені керівництва області, директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Ревуцький зазначив, що область традиційно займалася вирощуванням столових і технічних сортів винограду. Проте наразі виноградарство переживає скрутні часи, тож необхідно докласти зусиль, щоб перетворити галузь у високоефективний конкурентоспроможний сектор аграрної економіки. Посадовець нагадав, що у 90-ті роки загальна площа виноградників в області становила 2 тис. га, з яких валовий збір винограду становив понад 10 тис. тонн. Галузь виноградарства забезпечувала сировиною винну та переробну промисловість, а також населення столовими сортами винограду. Великої шкоди виноградарству було завдано антиалкогольними законами 80-х років минулого сторіччя. За роки незалежності України площі під виноградниками скоротилися в 5,5 рази. На сьогодні в області під виноградниками зайнято 435 га, з яких 48% насаджень вирощується в сільгосппідприємствах і 52% у населення. Серед найбільших виробників столових і технічних сортів винограду Андрій Ревуцький відзначив аграрні підприємства «Ольвія» (50 га), «Агротіс» (66 га), розташовані у Приазовському районі, «Надію 2009» (24 га) з Приморська та інші господарства.

Проте посадовець наголосив, що внаслідок недостатньої фінансової, матеріально-технічної бази та скорочення кваліфікованої робочої сили у деяких сільгосптоваровиробників вирощування винограду не викликає інтересу.

- Будь-який бізнес, у тому числі розвиток виноградарства, повинен починатися зі стратегії. Ми повинні піти від старих стереотипів ведення бізнесу, які тягнуть нас за собою в минуле. І в цьому нам допоможе проект бізнес-розвитку плодоовочівництва, що стартував цього року на Півдні України, - зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку.

Під час форуму його учасники обмінялися корисним досвідом у рамках сесій «Сучасний стан, перспективи розвитку та технології вирощування винограду в Україні» та «Захист та удобрення винограду», дізнались багато цікавих історичних подробиць про розвиток галузі у рамках сесії «Переробка та сертифікація у виноградарстві. Історичний шлях та перспективи розвитку виноробства в Україні», завітали на виставку винограду, що дегустувало та оцінювало професійне та аматорське журі, а під час другого дня форуму взяли участь в оглядовій екскурсії до фермерського господарства.

 

Довідково: Виставку-конференцію «Золоте гроно України 2015», що відбувалася 20-21 серпня у Запоріжжі, було організовано інформаційною компанією «Інфоіндустрія» за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP, який реалізується асоціацією MEDA за фінансової підтримки держави Канади (DFATD) в партнерстві з Ізраїльським центром міжнародного співробітництва MASHAV.

 

Управління у справах преси та інформації  

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.