Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Завдяки службі посередництва і примирення в області повернуто понад 60 млн. грн. боргів по зарплаті

17 листопада 2015 - 09:28

Завдяки службі посередництва і примирення в області   повернуто понад 60 млн. грн. боргів по зарплаті

Сьогодні  виповнюється 17 років з дня утворення Національної служби посередництва і примирення, яка стоїть на сторожі стабільності соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності.

Відділення НСПП у Запорізькій області дещо молодше – працює з січня 2001 року. За цей час Відділенням розглянуто 42 колективні трудові спори (конфлікти), які виникли на підприємствах, в установах та організаціях області, при цьому було зареєстровано 115 вимог найманих працівників. Основні вимоги найманих працівників стосувалися невиконання пунктів колективного договору та вимог законодавства про працю. Кількість працівників, які брали участь у колективних трудових спорах за цей період, перевищує 48 тис. осіб.

Робота Відділення по реалізації положень  законодавчих та нормативно – правових актів з питань вирішення колективних трудових спорів та запобігання їх виникненню здійснюється в тісній співпраці з облдержадміністрацією, обласною радою, обласною федерацією роботодавців, обласним союзом промисловців і підприємців (роботодавців) „Потенціал”, обласною радою професійних спілок. Також налагоджена постійна взаємодія з Департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації, Головним управлінням статистики та іншими організаціями.

Позитивним прикладом цієї співпраці можна вважати вирішення 38 зареєстрованих колективних трудових спорів, при цьому було задоволено 99 (86%) вимог найманих працівників та повернуто понад 61 млн. грн. боргів по заробітній платі,  врегулювання 564 передконфліктних ситуацій, а також відсутність зареєстрованих страйків та незначну кількість акцій соціального протесту, проведених найманими працівниками підприємств з метою відстоювання своїх економічних і соціальних інтересів. 

Під час проведення примирних процедур по вирішенню колективних трудових спорів відділення залучає до роботи незалежних посередників та трудових арбітрів, представників місцевих органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, народних депутатів. Команда арбітрів і посередників Запорізької області, яка на сьогодні налічує 20 осіб, складається з кваліфікованих, соціально активних, відповідальних спеціалістів, які пройшли відповідне навчання.

Одним із здобутків Відділення можна вважати роботу з підвищення рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин та інформування громадськості. Так, за час існування Відділення в області створено 28 інформаційно-консультаційних центрів НСПП, які забезпечені методичними матеріалами НСПП; фахівцями служби проводять роз’яснювальну роботу, створено сайт (http://nsppzp.ucoz.ua/), який постійно оновлюється, тощо.

У Відділенні завжди можна отримати кваліфіковану юридичну допомогу та консультації щодо застосування Закону України „Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”.

Відділення НСПП  в Запорізькій області розташоване за адресою: 69107 м. Запоріжжя пр. Леніна 164, к. 750  тел. (061) 239-01-72, 239-03-05  Електронна адреса : zp-nspp@ukr.net

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів