Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області 2016 рік оголошено роком дітей з особливими потребами

11 січня 2016 - 15:43

У Запорізькій області  2016 рік оголошено роком дітей з особливими потребами

Пропозиція оголосити 2016 рік у Запорізькій області прозвучала і була підтримана під час засідання колегії Департаменту освіти і науки облдержадміністрації. Для такого рішення є вагомі підстави.

В області проживає майже 6,5 тис. дітей з інвалідністю та особливими потребами, для яких працюють 16 спеціальних шкіл-інтернатів, у чотирьох загальноосвітніх навчальних закладах відкрито дев’ять  класів з інклюзивним навчанням.  

Як повідомили в Департаменті, у рамках Року обласний інститут післядипломної педагогічної освіти планує розробити спецкурс з проблеми інклюзивного навчання "Індекс інклюзії" для керівників закладів освіти, педагогів, вихователів та запровадити його на курсах підвищення кваліфікації усіх категорій педпрацівників;  розробити положення про ресурсний клас для навчання дітей з аутистичним спектром; розмістити на сайті КЗ «ЗОІППО» ЗОР банер з посиланнями на кращі освітні, навчальні та методичні ресурси щодо роботи з дітьми з особливими потребами для різних категорій учасників навчально-виховного процесу: батьків, учителів, вузьких  спеціалістів.

За підсумками цієї роботи з нового навчального року передбачено розпочати перепідготовку педагогічних кадрів для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в умовах класу чи групи в дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах; запровадити навчальні тренінги, семінари для педагогів області щодо роботи з аутичними дітьми дошкільного та шкільного віку; налагодити співпрацю з науковими працівниками Інституту спеціальної педагогіки НАПН України, Запорізького педагогічного коледжу для спільної підготовки та перепідготовки педагогів області для роботи з дітьми з особливими потребами.

Крім цього,  органи управління освітою у районах та містах області до 01 березня повинні вивчити потреби у впровадженні інклюзивного навчання дітей з особливими потребами; провести роз’яснювальну роботу з батьками  щодо відкриття нових можливостей для кращої соціалізації дітей у разі їх залучення до інклюзивного навчання. На підставі цієї інформації планується відкрити в кожному районі та місті  не менше одного класу та не менше  однієї дошкільної групи з інклюзивною формою навчання, забезпечивши необхідні матеріально-технічні умови для перебування дітей з особливими освітніми потребами.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів