Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Харчові та переробні підприємства області переходять на європейський рівень системи якості

17 травня 2016 - 12:27

Міністерство аграрної політики України спільно з міжнародним проектом «Удосконалення систем контролю безпечності харчових продуктів в Україні» провели для підприємств харчової та переробної промисловості Запорізької області семінар на тему: «Нове харчове законодавство. Завдання, відповідальність та нові можливості для операторів ринку. Практичні аспекти впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР».

Важливість цього заходу підкреслив заступник голови облдержадміністрації Борис Борисов, який зазначив, що  впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках НАССР є необхідною умовою для всіх підприємств Запорізької області незалежно від форми власності та потужностей виробництва. Тільки за таких умов виробники можуть працювати як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках, адже це європейський рівень стандартів.

На підприємствах з виробництва харчової продукції, які у 2015 році здійснювали постачання продуктів харчування за бюджетні кошти, впроваджено міжнародну систему управління якістю ISO  та систему аналізу ризиків і контролю у критичних точках НАССР.

На кінець 2015 року на 33 підприємствах галузі вже впроваджено міжнародні системи управління безпечністю та якістю харчової продукції , на п’яти - в стадії впровадження. Наразі ця робота інтенсивно продовжується, адже це останній рік для впровадження систем управління якістю.

Як зазначила заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Людмила Щербина, в умовах конкуренції на продовольчому ринку виграють саме ті підприємства, чия продукція буде більш якісною та безпечною,  хто навчиться економити на витратах. Саме наявність  систем управління безпекою, побудованих на принципах НАССР,  зможе забезпечити підприємству всі ці фактори.

Довідково: НАССР (система аналізу ризиків та контролю (регулювання) у критичних точках) – це система для ідентифікації, оцінки, аналізу та контролю ризиків, що є важливими для безпечності харчових продуктів. Система НАССР є єдиною системою управління безпечністю харчової продукції, яка довела свою ефективність і прийнята міжнародними організаціями. На відміну від традиційної системи управління безпечністю та якістю продукції, коли невідповідність виявляється вже на стадії готового продукту, НАССР запобігає проблемі у процесі виробництва продукції, що негайно виражається в конкретних результатах: скорочується кількість неякісної продукції та знижується її собівартість. Відповідно до пункту 6.2 статті 20 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» особи, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів, повинні застосовувати системи НАССР або інші системи забезпечення безпечності та якості під час виробництва та обігу харчових продуктів.





Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів