Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Пріоритет житлово-комунальної сфери – перехід на альтернативні види палива

5 липня 2016 - 12:45

Питання реформування  житлово-комунального господарства області та підготовки об’єктів житлово-комунального господарства і соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період розглянуто під час засідання колегії  обласної державної адміністрації, яке провів голова ОДА Костянтин Бриль.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства  облдержадміністрації Петро Чуктуров у своїй доповіді зазначив, реформа житлово-комунального господарства є актуальною в останні роки як на загальнодержавному рівні, так і на обласному. Облдержадміністрацією постійно вживаються  заходи та надається необхідна, у тому числі методологічна, допомога територіям.

За даними Департаменту,  на території області функціонує більше 7 тисяч багатоквартирних будинків. Більша частина житлового фонду області збудована у 40-60 роки минулого століття, а кількість будинків,  введених в експлуатацію після 1970 року, становить усього 26,7% від загальної кількості. Внаслідок цього знос будівельних та огороджувальних конструкцій житлових будинків становить в середньому 40-60%. У майже двох тисяч будинків фізичний знос перевищує 61%.

- Одним із пріоритетних напрямків реалізації державної політики в сфері житлово-комунального господарства є створення ефективних форм управління багатоквартирними будинками, конкурентних умов на ринку послуг. На сьогодні найбільш ефективним власником житлового фонду є об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Програмою з підвищення рівня енергоефективності Запорізької області на 2016-2020 роки передбачено стимулювання населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів на здійснення заходів з енергозбереження шляхом надання часткової компенсації суми тіла кредиту на придбання енергоефективного обладнання. На ці заходи передбачається 5 млн. грн., у тому числі у 2016 році 1 млн. грн., - повідомив посадовець.

Учасники заходу також порушили тему теплопостачання в області. Так, на сьогодні в області централізованим теплопостачанням забезпечено 14 населених пунктів (11 міст та три селища міського типу). В інших населених пунктах області використовується автономне та індивідуальне опалення. Для виробництва теплової енергії та гарячої води в області функціонують 684 котельні, з яких 400 (58,5 % від загальної кількості) працює на природному газі, 149 (21,8 %) - на вугіллі, 71 (10,4 %) - на електриці, одна (0,1 %) - на рідкому паливі та 63 (9,2 %) - на альтернативних видах палива. При цьому котельні на традиційних видах палива виробляють 99,4 % теплової енергії (в т.ч. котельні на газі - 97,4 %).

- Враховуючи, що більшість обсягу теплової енергії виробляється з використанням природного газу, в умовах постійного підвищення ціни питання ефективного використання цього енергоносія, зменшення обсягів його споживання є найбільш актуальними для  області. Без запровадження на теплопостачальних підприємствах заходів, спрямованих на зменшення обсягів споживання природного газу, досягти прогресу в цьому напрямку неможливо, - наголосив Петро Чуктуров.

За його словами, не менш актуальним для теплопостачальних підприємств області залишається питання розрахунків за спожитий природний газ. Так, за станом на 23.06.2016 заборгованість теплопостачальних підприємств області складає 724,9 млн. грн. Враховуючи, що  на 01.06.2016 заборгованість усіх категорій споживачів за надані послуги становить 465,9 млн. грн., а обсяг заборгованості з різниці в тарифах - 76,8 млн. грн., залишається 182,2 млн. грн. боргу за спожитий природний газ, які не мають джерел покриття. Без допомоги органів місцевого самоврядування та фінансування з місцевих бюджетів погасити в повному обсязі наявну заборгованість за спожитий теплопостачальними підприємствами природний газ неможливо.

- Підсумовуючи розгляд цього питання, хочу зазначити, що всі заходи, які вживаються при реформуванні житлово-комунального господарства, повинні безумовно приводити до підвищення рівня якості надання житлово-комунальних послуг. Створення конкурентного середовища на ринку житлово-комунальних послуг, приведення тарифів до економічно обгрунтованого рівня з урахуванням інвестиційної складової, стовідсотковий облік при наданні послуг водо- та теплопостачання, зменшення споживання енергоносіїв при виробництві, транспортуванні та наданні житлово-комунальних послуг, перехід на альтернативні види палива – саме ці заходи повинні бути першочерговими та знаходитись на особистому контролі керівників територій. Також, незважаючи на всі проблеми, прошу забезпечити стовідсотковий рівень готовності об'єктів житлово-комунального господарства і соціальної сфери до початку опалювального періоду 2016-2017 року, - підбив підсумки голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових