Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На підприємствах області майже на мільйон гривень скорочено борги з заробітної плати

25 серпня 2016 - 15:00

Загальна сума заборгованості з заробітної плати по області у липні зменшилася на 920 тис. грн., або на 1,5% та  станом на перше серпня становить 59,4 млн. грн. Про це йшла мова на засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

- Ми бачимо гарну динаміку щодо зменшення боргів з заробітної плати, яка триває кілька місяців. Майже на мільйон гривень скорочено борги, проте сума заборгованості продовжує дещо перевищувати рівень початку поточного року на 86 тис.грн., або на 0,1 %, - підкреслив директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан.

Як повідомив в.о. начальника відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції в Запорізькій області Максим Югаєв, динаміка погашення боргів із заробітної плати в області тривалий час визначається ситуацією на підприємствах державного сектору економіки. Так, борги 25 розташованих на території області підприємств державного сектору економіки склали 39,2 млн. грн., що становить 67,1% від загальної суми заборгованості по області.

Борги економічно активних підприємств  склали 22 млн. грн., що на 61 тис. грн. (на 0,3 %) менше порівняно із попереднім місяцем.

Заборгованість перед працівниками підприємств, що перебувають у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом, за липень скоротилася на 858 тис. грн. (на 2,3 %) і склала 36,4 млн.грн.

Серед цієї статистичної групи суб’єктів господарювання 92 % боргів також припадає на 7 підприємств державного сектору економіки, що підпорядковані центральним органам виконавчої влади. Найбільшими боржниками по заробітній платі серед них є: ПАТ “АЗМОЛ” – 24,4 млн. грн.; ЗДП “Кремнійполімер” – 3,2 млн. грн.; ЗДП “Радіоприлад” - 2,9 млн. грн.; ДП “Хлібна база № 74” – 1,2 млн. грн.

При цьому на багатьох із цих підприємств мають місце ознаки штучного затягування процедур банкрутства. Наприклад, ДП “Аеропорт “Бердянськ”, ЗДП “Кремнійполімер”, ВАТ “Вуглецевий композит”, ДП “Хлібна база № 74” перебувають у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом вже понад 6 років.

Заборгованість із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області  станом на на 01.08.2016 відсутня.

- Наша головна мета – погасити заборгованість із заробітної плати у повному обсязі та забезпечити своєчасну виплату поточної заробітної плати у подальшому. Пріоритет роботи комісії – повна ліквідація боргів. Засідання комісії буде проводитись кожного місяця, ми повинні мати позитивні результати спільної роботи.  Ситуація дещо поліпшилась, але у нас є ще багато проблемних моментів, - наголосив Ігор Мещан.

За підсумками обговорення члени комісії затвердили проект рішення з низкою доручень і рекомендацій щодо врегулювання ситуації на підприємствах-боржниках та складання графіка погашення заборгованості.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області