Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Система професійно-технічної освіти реформується до потреб ринку

10 листопада 2016 - 11:45

Стан підготовки робітничих кадрів для ринку праці  Запорізької області  розглянуто під час розширеного засідання колегії Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, яке відбулося під керівництвом директора Департаменту Тетяни Озерової. У роботі колегії взяли участь керівники районних і міських відділів та управлінь освіти, молоді та спорту, представники органів управління освітою об’єднаних територіальних громад, директори загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів, громадськість.

- У регіоні є невідповідність попиту і пропозиції робочої сили, нестача якісних робочих місць, недостатня кількість робочих місць на селі. Все це ускладнює належне виконання постанови  Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку працевлаштування випускників  професійно-технічних навчальних закладів, підготовка яких проводилася за державним замовленням» у частині підготовки угод про працевлаштування. Система професійно-технічної освіти області перебуває в стадії реформування і приведення у відповідність до потреб ринку праці та економіки.          Наразі триває робота з модернізації мережі професійно-технічних навчальних закладів з метою більш ефективного використання їх матеріально-технічної бази, кадрового потенціалу, фінансових та управлінських ресурсів, - зазначила Тетяна Озерова.

Навчальні заклади професійно-технічної освіти здійснюють підготовку кваліфікованих робітників для шести галузей економіки: сільського господарства, металургії, транспорту, сфери послуг, будівництва та машинобудування.

Мережа професійно-технічної освіти області включає 39 державних  закладів: у тому числі вищих професійних училищ – 8; центрів професійно-технічної освіти – 5; професійних ліцеїв – 25 і один коледж, у яких навчається  13 856 учнів.

За словами заступника начальника управління – начальника відділу кадрової роботи та координації діяльності навчальних закладів Олени Грицаєнко, аналіз результатів виконання плану державного замовлення на підготовку кадрів за минулий рік показав, що вісім професійно-технічних закладів виконали план на 90-100%, 12 - на 90-80%, сім - на 80-70%, п’ять  - на 70-60%, чотири - на 50-60%, три - до 50 %, а Приморський професійний аграрний ліцей повністю не виконав план набору. 

- Проведено значну роботу з вивчення двосторонніх угод з роботодавцями на набір 2017 року. Переглянуто понад 600 угод. Якісно  ця робота виконана в тих навчальних закладах, де представлено кілька договорів з великими замовниками кадрів, такими як ПАТ «Мотор Січ», «Запоріжсталь», «ЗТМК», «Запоріжабразив» та інші. Відповідно до регіонального плану модернізації професійно-технічної освіти Запорізької області на 2016-2018 роки до кінця року суттєво скорочується кількість ПТНЗ: залишається 34 професійно-технічних навчальних заклади і один коледж, - повідомила Тетяна Озерова.

Об’єднання навчальних закладів у багатопрофільні центри професійно-технічної освіти дозволить створити систему професійної освіти, що не лише відповідатиме сьогоднішній структурі  економіки та її потребам, а завдяки новому механізму управління дозволить швидко адаптуватися під зміни і потреби в майбутньому, а також удосконалити механізм формування держзамовлення, зорієнтувати його на найважливіші напрями задоволення поточної та перспективної потреби роботодавців.

Наразі збільшено видатки на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів державної форми власності у розмірі 50 млн. грн. Ці кошти передбачені на придбання техніки та обладнання для створення навчально-практичних центрів на базі професійно-технічних навчальних закладів.

 

Управління у справах преси та інформації

 

 

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області