Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вшанували пам'ять і помолилися за жертв Голодомору

26 листопада 2016 - 19:00

Сьогодні Україна й увесь світ вшановують пам’ять жертв геноциду Українського народу 1932-1933 років, голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років в Україні, які були одним із найжорстокіших злочинів ХХ століття, і досі залишається незагоєною раною нашої країни. Небайдужі запоріжці, представники влади і громадськості, молодь і духовенство  традиційно зібралися на мітинг-реквієм біля пам’ятного знака жертвам голодоморів. 

«Голод – це не тільки смерть, а й духовна руїна, знищення культури, рідної мови, традицій. Йшли в могилу найкращі, несли найдорожче, що є в нації – гени духовної і фізичної досконалості, милосердя, справедливості, людяності й відваги. Це була жорстока війна тоталітарної системи проти народу України. Пам’ять про цю трагедію кожен з нас повинен зберегти та передати наступним поколінням», -  пролунав заклик ведучого.

О 16 годині разом з усією країною запоріжці схилили  голови у хвилині мовчання перед світлою пам'яттю померлих від голоду, перед мільйонами доль, що прийняли  безмірний  біль, муки і страждання.   

Представники церкви провели молебень за душі тих,  хто у страшні роки Голодомору відійшов у вічність. На завершення жалобного заходу його учасники поклали квіти й поминальні свічки до пам’ятника жертвам Голодомору. Від обласної виконавчої влади поклав квіти заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін.

Довідково. Державним архівом Запорізької області створено електронну базу даних на померлих у 1932‑1933 рр. у кількості 34054 записів. За типологією діагнозів визначено кількість померлих: від голоду – 526; безбілковий набряк, безбілковий авітаміноз – 196; виснаження організму, виснаження від недоїдання – 1045; недоїдання, слабке харчування, хронічний розлад харчування – 256;  слабкість – 111; причина не встановлена – 63; причина смерті невідома – 2041;  причина смерті не вказана – 6416;  причина смерті вказана нерозбірливо – 300.

У книгах реєстрації актів цивільного стану по м. Запоріжжя за  1932-1933 рр. були знайдені записи про смерть понад 700 дітей віком від одного дня до чотирьох років у будинку немовлят по вул. Р. Люксембург, 7 (нині вул. Олександрівська), на будинку встановлена меморіальна дошка.

Встановлено, що в області постраждали від Голодомору 944 населені пункти.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області