Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вшанували пам'ять і помолилися за жертв Голодомору

26 листопада 2016 - 19:00

Сьогодні Україна й увесь світ вшановують пам’ять жертв геноциду Українського народу 1932-1933 років, голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років в Україні, які були одним із найжорстокіших злочинів ХХ століття, і досі залишається незагоєною раною нашої країни. Небайдужі запоріжці, представники влади і громадськості, молодь і духовенство  традиційно зібралися на мітинг-реквієм біля пам’ятного знака жертвам голодоморів. 

«Голод – це не тільки смерть, а й духовна руїна, знищення культури, рідної мови, традицій. Йшли в могилу найкращі, несли найдорожче, що є в нації – гени духовної і фізичної досконалості, милосердя, справедливості, людяності й відваги. Це була жорстока війна тоталітарної системи проти народу України. Пам’ять про цю трагедію кожен з нас повинен зберегти та передати наступним поколінням», -  пролунав заклик ведучого.

О 16 годині разом з усією країною запоріжці схилили  голови у хвилині мовчання перед світлою пам'яттю померлих від голоду, перед мільйонами доль, що прийняли  безмірний  біль, муки і страждання.   

Представники церкви провели молебень за душі тих,  хто у страшні роки Голодомору відійшов у вічність. На завершення жалобного заходу його учасники поклали квіти й поминальні свічки до пам’ятника жертвам Голодомору. Від обласної виконавчої влади поклав квіти заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін.

Довідково. Державним архівом Запорізької області створено електронну базу даних на померлих у 1932‑1933 рр. у кількості 34054 записів. За типологією діагнозів визначено кількість померлих: від голоду – 526; безбілковий набряк, безбілковий авітаміноз – 196; виснаження організму, виснаження від недоїдання – 1045; недоїдання, слабке харчування, хронічний розлад харчування – 256;  слабкість – 111; причина не встановлена – 63; причина смерті невідома – 2041;  причина смерті не вказана – 6416;  причина смерті вказана нерозбірливо – 300.

У книгах реєстрації актів цивільного стану по м. Запоріжжя за  1932-1933 рр. були знайдені записи про смерть понад 700 дітей віком від одного дня до чотирьох років у будинку немовлят по вул. Р. Люксембург, 7 (нині вул. Олександрівська), на будинку встановлена меморіальна дошка.

Встановлено, що в області постраждали від Голодомору 944 населені пункти.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області