Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізьке козацтво налагоджує зв’язки з литовськими стрільцями

7 грудня 2016 - 15:33

За ініціативи козацького руху опору в Запорізькій облдержадміністрації відбулася міжнародна науково-практична конференція, присвячена співпраці між патріотичними організаціями України та Литовської Республіки, у якій взяв участь представник Спілки стрільців  Егідіос Кабашинскас.

Литовський гість розповів, що Спілка стрільців –  це воєнізована громадська організація, статус та повноваження якої детально врегульовано окремим законом. Її мета - проводити допризовну підготовку молоді, вдосконалювати навички резервістів, навчати людей основам самооборони та ведення партизанської війни.

Популярність спілки значно зросла після початку російської агресії в Україні, до її лав вступило понад 10 тисяч активістів. Стрільці мають право купувати й зберігати вдома напівавтоматичну зброю та боєприпаси.  У разі вторгнення ворога вони зможуть чинити збройний опір у складі армії та у повстанських загонах. Право на носіння автоматичної зброї (автомати, кулемети, гранатомети) мають виключно військовослужбовці регулярних частин.  

Голова обласної координаційної ради козацтва Дмитро Сухінін проналізував історію формування парамалітарних формувань в Україні, Польщі та Литві, поінформував про внесок запорізького козацтва у підтримку Української армії, проведення операцій «Дозор», «Перехоплення», «Козацький волонтер», започаткування Першої козацької національної бібліотеки.

Начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко зупинився на значній ролі волонтерського руху в укріпленні матеріально-технічної бази Збройних Сил України, поінформував про діяльність Ради оборони області, шефську допомогу військовим частинам  соціально відповідального бізнесу.

Також учасники конференції обговорили домовленості про військово-технічну співпрацю, досягнуті за результатами візиту до Литви голови Верховної Ради України Андрія Парубія. Особливо важливим для нас є досвід створення підрозділів територіальної оборони, оповіщення особового складу, оперативного розгортання сил та засобів реагування. Вагомим елементом сучасної війни є активне протистояння в інформаційному просторі, розгортання ефективної роз’яснювальної роботи, спростування кремлівських фейків.

За результатами конференції ухвалено резолюцію, у якій йдеться про тіснішу координацію дій із протидії експансії путінського режиму та пропаганді держави – агресора, а також про необхідність створення Європейської асамблеї добровольчих патріотичних формувань.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни