Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Програма «Урожай» була започаткована заради виведення земель з тіні»

8 грудня 2016 - 11:10

Костянтин Бриль: «Програма «Урожай» була започаткована заради виведення земель з тіні»

У цьому році в області було започатковано програму «Урожай-2016»  з моніторингу використання землі державної власності. За даними Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, її результати вражають: 50 458 га земель державної та комунальної власності використовувалися без документів. Але це тільки 2,7% від 1,8 мільйона гектарів, які були промоніторені в 2016 році.

Як підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, у подальшому «Урожай» має продовжитися з новою силою. Причому  потрібно вивчити кожен сантиметр землі в Запорізькому регіоні. Це стосується не тільки земель державної власності, а й колективної, а також приватної. Адже за приблизним підрахунком близько 30% наших приватників вирощують урожай, оминаючи податкову та піклуючись тільки про свої кишені.

- Захід «Урожай-2016» розкрив корупційні схеми національного масштабу. Як з'ясувалося, кілька латифундистів у Запорізькій області багато років поспіль, прикриваючись зв'язками з людьми з посвідченням народних депутатів України, а також знайомствами в правоохоронних органах, незаконно обробляли землю, яка належить державі. Сьогодні влада регіону стоїть на боці чесних фермерів, які платять податки і несуть соціальне навантаження в своїх громадах, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Загалом за результатами реалізації програми «Урожай-2016» комісіями були напрацьовані алгоритми подальших дій. Так, у 2016 році за результатами моніторингів у прокуратуру області було передано 33 справи, за якими відкрито кримінальні провадження. Крім того,  в кожному районі області були виявлені великі масиви земель, які оброблялися в тіні. Згідно з даними податкової, після моніторингу надходження до місцевих бюджетів збільшилися до 100 мільйонів гривень.

Також очільник регіону підкреслив, що жоден фермер, який працював на законних підставах і з усіма належними документами, не втратив свою землю або те, що на ній вирощено. Адже землі державної власності можуть бути відібрані у порушників тільки на користь держави і громади за рішенням правоохоронних органів. Бо програма «Урожай» була створена не як інструмент відбору землі, а тільки як можливість виведення її з тіні.

- В одному з районів землю навіть спробували відібрати хитрістю. Відомий випадок з ДП «Конярство України» був припинений тільки завдяки активності місцевих жителів і втручання облдержадміністрації. На сьогодні всі рішення щодо передачі землі невідомому «товариству інвалідів» скасовано. Впевнений, ця земля має належати людям, які десятиліттями її обробляли та берегли в інтересах держави. А не тим, хто вирощував на ній «тіньовий урожай», - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області