Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Програма «Урожай» була започаткована заради виведення земель з тіні»

8 грудня 2016 - 11:10

Костянтин Бриль: «Програма «Урожай» була започаткована заради виведення земель з тіні»

У цьому році в області було започатковано програму «Урожай-2016»  з моніторингу використання землі державної власності. За даними Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, її результати вражають: 50 458 га земель державної та комунальної власності використовувалися без документів. Але це тільки 2,7% від 1,8 мільйона гектарів, які були промоніторені в 2016 році.

Як підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, у подальшому «Урожай» має продовжитися з новою силою. Причому  потрібно вивчити кожен сантиметр землі в Запорізькому регіоні. Це стосується не тільки земель державної власності, а й колективної, а також приватної. Адже за приблизним підрахунком близько 30% наших приватників вирощують урожай, оминаючи податкову та піклуючись тільки про свої кишені.

- Захід «Урожай-2016» розкрив корупційні схеми національного масштабу. Як з'ясувалося, кілька латифундистів у Запорізькій області багато років поспіль, прикриваючись зв'язками з людьми з посвідченням народних депутатів України, а також знайомствами в правоохоронних органах, незаконно обробляли землю, яка належить державі. Сьогодні влада регіону стоїть на боці чесних фермерів, які платять податки і несуть соціальне навантаження в своїх громадах, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Загалом за результатами реалізації програми «Урожай-2016» комісіями були напрацьовані алгоритми подальших дій. Так, у 2016 році за результатами моніторингів у прокуратуру області було передано 33 справи, за якими відкрито кримінальні провадження. Крім того,  в кожному районі області були виявлені великі масиви земель, які оброблялися в тіні. Згідно з даними податкової, після моніторингу надходження до місцевих бюджетів збільшилися до 100 мільйонів гривень.

Також очільник регіону підкреслив, що жоден фермер, який працював на законних підставах і з усіма належними документами, не втратив свою землю або те, що на ній вирощено. Адже землі державної власності можуть бути відібрані у порушників тільки на користь держави і громади за рішенням правоохоронних органів. Бо програма «Урожай» була створена не як інструмент відбору землі, а тільки як можливість виведення її з тіні.

- В одному з районів землю навіть спробували відібрати хитрістю. Відомий випадок з ДП «Конярство України» був припинений тільки завдяки активності місцевих жителів і втручання облдержадміністрації. На сьогодні всі рішення щодо передачі землі невідомому «товариству інвалідів» скасовано. Впевнений, ця земля має належати людям, які десятиліттями її обробляли та берегли в інтересах держави. А не тим, хто вирощував на ній «тіньовий урожай», - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області