Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У сфері культури області відзначено позитивну якісну і кількісну динаміку

2 березня 2017 - 17:11

У сфері  культури області відзначено позитивну якісну і кількісну динаміку

Під час розширеного засідання колегії директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко  доповів про підсумки діяльності галузі культури та курортно-туристичної сфери за 2016 рік.

 - Працювати в умовах війни завжди нелегко. Проте, незважаючи на всі складнощі у 2016 році як у політичному, так і  соціально-економічному аспектах, галузь культури працювала стабільно і забезпечила виконання всіх поставлених завдань, -  констатував посадовець.

Важливим фактором для ефективної діяльності і розвитку галузі є фінансове забезпечення.

- Позитивну динаміку маємо в питаннях фінансування, про що свідчить загальний обсяг видатків галузі культури з обласного бюджету - за минулий рік це  433,1 млн. грн., що складає 95,5% планових призначень, проте на 18% більше у порівнянні з 2015. Капітальні видатки в минулому році зросли більш ніж удвічі і склали майже 64,5 млн. грн., у тому числі обласного бюджету - 11,6 млн. грн. , - повідомив Владислав Мороко.

Завдяки цьому покращується матеріально-технічний стан закладів культури, в тому числі в сільській місцевості. Так, проведено капітальні й поточні ремонти обласних комунальних, навчальних закладів культури, мистецтва із загальним бюджетом  8 млн. грн. Тривають роботи з реконструкції будівлі обласної філармонії. За рахунок райдержадміністрацій, сільських рад покращено матеріально-технічну базу закладів  культури. За рахунок місцевих бюджетів профінансовано ремонти у 139 установах культури міст і районів області, з них 95 - у сільській місцевості, на які витрачено 19,1 млн. грн.

Завдяки підтримці Департаменту та стабільності бюджетного фінансування театрально-видовищні заклади області перевиконали основні показники у порівнянні з 2015 роком за кількістю вистав та концертів на 5%, кількості відвідувачів - 10%, гастрольних та виїзних заходів - 53%, нових постановок - 3%, доходу від основного виду діяльності – 20%.

Загалом у театрально-видовищних установах за звітний рік проведено 1589 вистав та концертів, обслуговано 216 тис. глядачів, дохід від основного виду діяльності перевищив 8 млн. 739,5 тис. грн.. Здійснено постановку 31 прем'єрної вистави, 524 гастрольних виїзди.

Обласні театри та філармонія втілили різножанрові постановки та музичні проекти, які  відповідають зразкам європейського та світового рівня. Зокрема, відкриття 60 ювілейного симфонічного сезону  обласної філармонії ознаменувалося музично-лазерним шоу на музику Густава Холста „Планети”. До річниці незалежності в академічному обласному українському музично-драматичному  театрі відбулася прем'єра театралізованого модерн-концерту “Єднаймось під прапором Свободи!”. За підтримки Програми національних обмінів, що фінансується Європейським Союзом та Національним фондом підтримки демократії (Україна - США) в театрах відбувся  Всеукраїнський фестиваль витончених мистецтв „Амплуа”, в рамках якого відбулось професійне читання п'єс сучасних українських драматургів,  знайомство з творчою спадщиною Леся Курбаса тощо. 

- Головне в нашій галузі - творчий кадровий потенціал, а це понад шість тисяч працівників, які забезпечують культосвітню діяльність. Свідченням цьому є відзначення і нагороди представників культурно-мистецького загалу. У 2017 році перед нами стоїть багато викликів, адже  у складний період для держави саме культура  стає ефективним засобом консолідації українського суспільства, подолання існуючих стереотипів та пропагандистських міфів, спрямованих на руйнування єдності Українського народу. Впевнений, що спільними зусиллями ми здатні успішно їх подолати та напрацювати  нові механізми здійснення державної культурної політики, - підсумував Владислав Мороко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні