Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Влада та сільгоспвиробники чекають на прийняття Закону 4355, який допоможе вирішувати більшість спірних питань на місцях»

15 березня 2017 - 12:43

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося засідання круглого столу з представниками агропромислового комплексу області. До обговорення проблем галузі долучилися представники Департаменту агропромислового розвитку ОДА, ГУ Держгеокадастру, Держпродспоживслужби, ДФС, Держпраці, Нацполіції, прокуратури, СБУ, а також голова постійної комісії з питань агропромислового комплексу та сільськогосподарського виробництва облради Катерина Луценко, голова обласної ради асоціації фермерів та приватних землевласників Анатолій Довгань, директор Запорізької філії ДУ «Держгрунтохорона» Ірина Кущ та директор Інституту олійних культур  НААН України Ігор Шевченко.

Як наголосив Костянтин Бриль, головна мета зібрання – обговорити шляхи розв’язання проблем агропромислового комплексу, а також  заходи, що проводяться в  регіоні.

- Насамперед йдеться про проведення «Врожаю-2016», який викликав дуже різні реакції у наших сільгоспвиробників. Останнім часом знову з’являються чутки стосовно того, що цей захід було впроваджено, аби відібрати землю. Даю слово, що такої мети я не переслідую. Вигода, яка буде отримана в результаті «Врожаю», має належати громаді. Наша земля не має бути товаром, вона має належати тим, хто дбає про неї та про свій район. Наголошую, що жоден посадовець не має отримувати особисту вигоду від запорізької землі. І влада регіону буде за цим стежити, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Під час засідання круглого столу присутні заслухали начальника ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктора Шершнєва, який доповів про повноваження служби і порядок здійснення державної реєстрації та зняття з обліку сільгосптехніки. Також одним із дуже важливих питань для аграріїв є робота лабораторій з визначення сортових і посівних якостей насіння та сортових і товарних якостей садівного матеріалу, можливість їх відновлення на існуючих базах ветлабораторій Держпродспоживслужби в Запорізькій області. Також аграрії порушили проблему роботи насіннєвих лабораторій. На сьогодні в регіоні залишились усього шість таких лабораторій, які знаходяться в підпорядкуванні  Державного центру сертифікації та експертизи сільгосппродукції. Проте вони не фінансуються на рівні держави, тож для проведення експертиз якості та отримання необхідних сертифікатів аграрії змушені платити чималі кошти.

Традиційно чи не найбільшу увагу сільгоспвиробників викликала робота ГУ Держгеокадастру в Запорізькій області. На їх запитання  відповіла в.о. начальника Яна Дикобаєва. Зокрема, було обговорено перелік вичерпних підстав відмови Держгеокадастру у поновленні договорів оренди земель державної власності сільськогосподарського призначення для орендарів, а також порядок та умови отримання земельних ділянок державної власності сільгосппризначення в оренду на неконкурентних засадах.

Самі сільгоспвиробники звернули увагу землевпорядників на проблему продовження існуючих та тих, що закінчують свою дію, договорів оренди. Адже нині земля виставляється на аукціони, які не завжди дають аграріям можливість і надалі вирощувати врожай на тих самих ділянках.

За словами Костянтина Бриля, ця проблема є актуальною для всієї України. І нині як влада, так і сільгоспвиробники чекають на прийняття Закону 4355, який допоможе вирішувати більшість спірних питань на місцях.

Також присутні обговорили вимоги Національної поліції щодо руху та транспортування сільгосптехніки шляхами області, порядок інформування органами ДФС України сільгоспвиробників з питань оподаткування та змін до податкового законодавства, повноваження та порядок проведення перевірок ГУ Держпраці в Запорізькій області та вимоги до сільгоспвиробників при проведенні перевірок,  заходи реагування органів прокуратури на порушення ГУ Держгеокадастру в Запорізькій області законодавства та прав аграріїв із земельних питань.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 805-го дня війни

«Рускій воєнний флот – до дна!»: в Запоріжжі погасили нову марку Укрпошти

Поставлена крапка у проблемі неоднозначного трактування статусу підконтрольних уряду територій України

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців

Запорізькі спортсмени готуються до літньої Олімпіади-2024

Згадати минуле заради майбутнього: в Запоріжжі вшанували пам'ять героїв Другої світової війни

«Ми повинні пам’ятати мету нашого приїзду на кладовища»: представники церкви про поминальні дні

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок