Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Додержання гарантій в оплаті праці залишається на постійному контролі

13 квітня 2017 - 10:59

З часу збільшення мінімальної заробітної плати до 3200 грн. залишається актуальною тема додержання мінімальних гарантій в оплаті праці. У зв’язку з цим на пряму телефонну лінію контактного центру  було запрошено заступника директора-начальника управління Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Ірину Разуваєву та заступника начальника  Головного управління Держпраці України в Запорізькій  області  Ірину Полякову.

Кількість та географія звернень підтвердили важливість питання. Так, до посадовців зателефонували жителі Більмацького, Розівського, Кам’янсько-Дніпровського, Оріхівського, Чернігівського та Василівського районів.

Порушені ними питання стосувалися вчасності виплати заробітної плати, оплати праці в святкові дні та роботи в нічний час, порушення законодавства роботодавцями щодо нарахувань заробітної плати тощо.

Також  актуальними були питання соціального забезпечення  громадян пенсійного віку, інвалідів та малозабезпечених верств населення: забезпечення пільговим проїздом у транспорті, виплати та оформлення соціальної допомоги по догляду за хворими,  малозабезпеченим родинам та матерям-одиначкам.

З  усіх порушених питань фахівці  надали вичерпні відповіді та кваліфіковані  роз’яснення.

У ході  прямої телефонної лінії Ірина Разуваєва нагадала, що серед роботодавців і трудових колективів області триває  інформаційно – роз’яснювальна робота щодо безумовного запровадження  нового розміру  мінімальної заробітної плати, дотримання міжкваліфікаційних співвідношень розмірів оплати праці працівників і викорінення неофіційних трудових відносин. Для виконання цієї роботи облдержадміністрацією утворено робочу групу у складі  представників територіальних органів ДФС України, Державної служби України з питань праці, Пенсійного фонду України, Держаудитслужби України, обласної ради профспілок, обласної федерації роботодавців, а також  структурних підрозділів облдержадміністрації.

Відповідні робочі групи  створені у всіх районах та містах обласного значення, де одним з головних завдань є оперативний розгляд та реагування на звернення громадян з питань виплати заробітної плати, запровадження неповної тривалості робочого часу або скорочення чисельності працівників.

За оперативною інформацією,  у січні-лютому 2017 року заробітну плату працівникам бюджетної сфери у галузі освіти, охорони здоров’я, культури, соціального захисту населення та інших нараховано в нових розмірах у повному обсязі. Випадків переведення працівників на скорочену тривалість робочого часу, скорочення та направлення їх у відпустки без збереження заробітної плати не виявлено.

У той же час, за результатами проведеного Головним управлінням Пенсійного фонду України в Запорізькій області та Головним управлінням ДФС у Запорізькій області аналізу звітності за січень цього року, в бюджетній сфері мали місце випадки виплати заробітної плати у розмірі, меншому за встановлений Законом. 

Посадовець також повідомила, що у квітні-травні цього року  Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації та Головним управлінням Держпраці в Запорізькій області заплановано проведення виїзних семінарів для роботодавців  з питань застосування законодавства з оплати праці та державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Нагадаємо, до контактного центру можна звернутися за телефонним номером  0-800-503-508.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 806-го дня війни

У Києві пройшов Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів у рамках діяльності Конгресу місцевих та регіональних влад при Президенті України

Рекордні 18 медалей завоювали запорізькі спортсмени на чемпіонаті Європи з ушу

Нові домовленості між регіонами України та Європи посилять захист і безпеку – Президент на другому Міжнародному саміті міст і регіонів

Запоріжжя відсвяткувало День Європи урочистим підняттям прапора ЄС

Нацгвардієць з Енергодару на псевдо «Нота» поділився історією героїчного порятунку побратимів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одну жінку поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 805-го дня війни

«Рускій воєнний флот – до дна!»: в Запоріжжі погасили нову марку Укрпошти

Поставлена крапка у проблемі неоднозначного трактування статусу підконтрольних уряду територій України

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців