Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Захист прав дітей у Запорізькій області виходить на новий рівень

20 листопада 2017 - 13:46

Сьогодні, 20 листопада, у Міжнародний день дитини в облдержадміністрації відбувся семінар-тренінг на тему «Практичні засади деінституалізації дітей та забезпечення функцій із захисту прав дитини в процесах децентралізації органів влади». У заході взяли участь керівник секретаріату міжфракційного депутатського об’єднання «Захист прав дитини – пріоритет держави» Верховної Ради України Людмила Волинець, заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін,  перший заступник голови обласної ради Єгор Семенков, начальник Служби у справах дітей ОДА Антоніна Матвеєва.

Привітав присутніх фахівців у сфері захисту прав дитини  заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін.

- Щиро вітаю вас зі святом, бо саме під вашою опікою та захистом знаходяться діти, які втратили батьків та потребують допомоги. Діти – це не лише наше надбання, це, без перебільшення, майбутнє нашої держави. За політичними чи економічними питаннями ми можемо забути про головне – про інтереси та захист наших дітей та втратити найголовніше. Питання захисту дітей у сучасних умовах набувають ще більшої актуальності. Все, що пов’язано  з дітьми, особливо – усиновлення та батьківство знаходяться на особливому контролі обласної влади. Діти мають виховуватися в сім’ях і головна задача обласної влади – забезпечити цю можливість, сприяти створенню та розвитку дитячих будинків сімейного типу, - зазначив   Едуард Гугнін.

Це не єдиний захід у рамках Міжнародного дня дитини. Зокрема, з 18 листопада проводиться низка семінарів – тренінгів для батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу та прийомних батьків Запорізької області, представників громадських організацій та благодійних фондів, які працюють в інтересах дітей, керівників територіальних служб у справах дітей, закладів соціального захисту дітей. Модератором цих заходів стала Людмила Волинець -  експерт  з питань дитини.

- У Запорізькій області я бачу досвідчену команду фахівців, які працюють задля однієї мети -  захисту прав  дитини. Також я бачу підтримку обласної влади, яка зі свого боку підтримує  служби у справах дітей, надає можливості для розвитку. Нам з вами доведеться обговорити та розробити пропозиції для місцях, щоб внести зміни на законодавчому рівні, - відзначила Людмила Волинець.

За інформацією начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніни Матвеєвої, у відомчому підпорядкуванні Служби перебуває сім  закладів соціального захисту дітей, які фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, а саме: п’ять  центрів соціально-психологічної реабілітації дітей на 215 ліжко – місць; соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа на 30 ліжко - місць; обласний соціальний центр матері та дитини на 20 ліжко - місць. Одним із завдань служб у справах дітей є безпосереднє ведення справ з питань опіки, піклування та усиновлення. За станом на 01.10.2017 на первинному обліку в них перебуває 3750 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із загальної кількості цих дітей  під опікою громадян, у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховується 3285 дітей або 87,6%.

Наразі в області функціонує 207 прийомних сімей, у  яких виховується 432 дитини, та 31 дитячий будинок сімейного типу з 211 дітьми з урахуванням дев’яти  прийомних сімей із 16 дітьми та чотирьох дитячих будинків сімейного типу з 27 дітьми з числа внутрішньо переміщених осіб із зони проведення АТО.

Під час  семінару було проаналізовано  досягнення, а також  проблемні питання у роботі служб у справах дітей області, визначено шляхи деінституалізації дітей із статусом дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які перебувають в інтернатних закладах за заявою батьків,  розглянуто деякі проблемні питання захисту дітей в умовах децентралізації влади.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області