Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Лисогірці увічнили подвиг молодих повстанців

2 травня 2018 - 08:44

До сторіччя Української  революції 1917-1921 років у с. Лисогірка Запорізького району урочисто відкрито меморіальну дошку, присвячену воїнам Лисогірського повстанського куреня. Вшанувати героїв прийшли представники обласної та районної влади, учасники АТО, школярі.

 За комуністичного режиму тема національно-визвольних змагань була під суворим табу. Правду про подвиг наших молодих земляків запоріжці дізналися завдяки розвідкам доктора історичних наук, професора Запорізького національного університету Володимира Бондаренка. Інформацію він збирав буквально по крихтах, працював із архівами радянських спецслужб та спогадами учасників тих подій.

Наприкінці березня 1919 року в Олександрівську готувалося повстання проти більшовиків. Опорним пунктом патріоти обрали Лису Гору, куди перебралися на човнах кількома групами. Тут вирили окопи та розбили табір. У загоні налічувалось 50-70 осіб, в основному 15-17 річні юнаки. Серед них  був і майбутній видатний учений–біолог Гаврило Гордієнко. Командували підрозділом отамани Олександр Чайковський та Іван Марків.

Лисогірські повстанці заблокували перевезення по Дніпру хліба, який влада вкрала в українських селян. Загони чекістів спробували ліквідувати їх, наступаючи від Мар'ївки та з пароплавів від Дніпра. Наступ успішно відбили, ворогу завдали великих втрат, захопили полонених та зброю. Нашим воїнам активно допомагали місцеві жителі, що приносили продукти та одяг, сповіщали про пересування окупантів.

У червні 1919 року лисогірці стали головними організаторами антибільшовицького повстання у Нікополі, а потім влилися до лав Хортицького повстанського куреня, яким командував отаман «Чорна Хмара», та до Вовнізького повстанського куреня, що діяв на півночі сучасної Запорізької області. Згодом значна частина повстанців емігрувала.

Під час урочистостей учасників зібрання привітали заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко,  голова Запорізької  районної ради Анатолій Шевчишин, заступник сільського голови Марина Нотанова, ветеран антитерористичної операції Тимур Книш.

Освятив меморіальну дошку  священик Української православної церкви отець Михайло, борців за волю вшанували хвилиною мовчання.

Робота з увічнення подвигу героїв Української революції 1917-1921 років в області триває. Як повідомив Олександр Зубченко,  на черзі – відкриття пам’ятних знаків у Василівському та Мелітопольському районах.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області