Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Приморськ готується до ХХ ювілейного всеукраїнського фестивалю «Ми – українські»

4 вересня 2018 - 12:42

У прийдешні вихідні у Приморську відбудеться унікальний Всеукраїнський фестиваль національних спільнот «Ми – українські – We are Ukrainian», який після шестирічної перерви відроджується у зовсім новому форматі. Про підготовку та новації його проведення повідомили під час брифінгу директор Департаменту культури туризму, національностей та релігій облдержадміністрації  Владислав Мороко та голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані.

- Варто одразу наголосити, що на території Запорізької області проживає більше 130 національностей, етносів, народів. Саме представники національно-культурних товариств і є ініціаторами проведення подібних заходів. Фестиваль «Ми – українські – We are Ukrainian» увібрав у себе найяскравіші творчі досягнення різних націй. Вважаю, він стане важливим іміджевим заходом для області, об’єднає національні спільноти всієї України, а в перспективі вийде на міжнародний рівень. Розумієте, наскільки важливо, що саме національні меншини підтримують єдність української мови і паралельно хочуть продемонструвати власні національні особливості, - зазначив Владислав Мороко.

Посадовець повідомив, що 8-9 вересня року концертні майданчики Приморська будуть приймати талановитих гостей з усієї України. Цей фестиваль проводиться в новому форматі, але головна ідея залишилась така ж: «За міжнаціональну злагоду та порозуміння». Цього року кількість учасників фестивалю складатиме понад 450 чоловік. На сценах міста будуть представлені 40 художніх колективів національних меншин з різних жанрів та напрямків народної творчості (вокального, хореографічного, музичного) із Запорізької, Дніпропетровської, Харківської, Херсонської, Донецької, Київської, Одеської та Рівненської областей. Серед них, наприклад, фольклорний албанський ансамбль «Ружо аверди» з Приазовського району, молодіжна грецька вокальна група «Перістер’я» з Донеччини, польський ансамбль пісні і танцю «Поляни з – над Дніпра» з Київщини і багато інших чудових колективів.

- У програмі фестивалю безліч родзинок. Приміром, розпочнеться фестиваль урочистою ходою учасників у національних костюмах та з прапорами до центральної площі міста Приморськ. На захід ми запросили кавер-групу «S.V.I.I.M» Мелітопольського училища культури, планується засідання «круглого столу» на тему «Українська мова для національно-культурних спільнот». Крім цього, буде працювати «Багатонаціональне містечко», де майстрині представлять національні кулінарні шедеври, відбудеться виставка робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва та майстер-класи вокальних, хореографічних творчих колективів національних спільнот, - повідомив Владислав Мороко.

- Проведення цього фестивалю довгий час було традицією для представників національно-культурних товариств, але у зв’язку з війною організатори були вимушені відмовитися від проведення фестивалю. Завдяки спільним зусиллям обласної влади, місцевої влади Приморська та небайдужих представників товариств  цього року відбудеться ХХ ювілейний фестиваль «Ми – українські – We are Ukrainian» у новому форматі, - підкреслив Науфаль Хамдані.

Довідково. Історія фестивалю «Ми – українські – We are Ukrainian» почалася ще у 1998 році, коли з метою відродження, розвитку та духовного єднання української національної культури та культур інших національностей, які проживають на території України, у працівників відділу культури міста Приморськ виникла ідея провести фестиваль різних культур. Уже в 2000 році фестиваль стає всеукраїнським, адже презентувати себе з’їхалися представники 18 національних спільнот України. Останній раз фестиваль відбувся у 2012 році під девізом «За міжнаціональну злагоду та порозуміння! 150 років переселення болгар на землі Таврії». 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»