Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ми приїхали працювати над уже вирішеним питанням – зустріч Президента з Екзархами Вселенського патріархату в Україні

18 вересня 2018 - 09:13

Президент Петро Порошенко прийняв Екзархів Вселенського патріархату в Україні – Єпископа Едмонтону і Захiдної Єпархії УПЦ в Канаді Іларіона та Архієпископа Памфільського і Західної Єпархії УПЦ в США Даниїла.

Глава держави наголосив, що початок місії Екзархів Вселенського патріархату в Україні Архієпископа Даниїла та Єпископа Іларіона є надзвичайно важливою подією для усіх православних в Україні. «Також надзвичайно важливим є те, що я можу звертатися до вас українською мовою. Це величезна насолода і розуміння того, що Україна займає велику частку у вашому серці», - додав Президент.

«Я дуже вдячний Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію за мужність і мудрість, які були продемонстровані у зв’язку з вашим призначенням», - сказав Президент. «Ми знаємо, що українці сотні років молилися за те, щоб мати Українську Помісну Православну Церкву. Погляди українців були спрямовані до Матері-Церкви, до Константинополя. Приємно, що Господь почув наші молитви» - зазначив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що останні три роки було пройдено великий шлях: «І в рамках цього шляху, зараз вже ми можемо казати, що вийшли на фінішну пряму. Це надзвичайна приємна новина».

Глава держави нагадав про святкування 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України, коли сотні тисяч українців пройшли хресною ходою. «А до цього була дорога сотень тисяч українських вірян, які спільно молилися за те, щоб Господь послав нам Помісну Православну Церкву», - зазначив він.

«Якщо подивитися на обличчя людей, які тоді йшли хресною ходою, вони усі були сповнені радістю, миром і благодаттю, які чекають, щоб Помісна Православна Церква прийшла в Україну, створилася і була тим символом з’єднання країни, об’єднання, миру, благості, які б сприяли, нарешті, об’єднанню і православної віри і Української держави», - сказав Президент.

«Надзвичайно важливо, щоб ми мали ще один державотворчий фундамент – Помісну Православну Церкву», - акцентував Петро Порошенко та подякував Екзархам Вселенського патріархату в Україні за великий особистий внесок у надання автокефалії Українській Православній Церкві.

«Ми вас з нетерпінням чекали. Я надзвичайно вдячний за те, що ми зараз можемо спільно молитися, щоб Господь послав нам цю велику радість», - додав Президент та побажав успіху місії Патріарших Екзархів в Україні.

Архієпископ Памфільський і Західної Єпархії УПЦ в США Даниїл зауважив, що минув майже місяць із минулого візиту в Україну.

«Цього разу ми приїхали в Україну із надзвичайною місією, представляємо особисто Вселенського Патріарха Варфоломія і одночасно Священний Синод Вселенської Патріархії Константинопольської для того, щоб продовжити працю над уже вирішеним питанням, що початок процесу надання автокефалії Українській Православній Церкві розпочався. Ми є на прямій, котра іде до фінішної лінії», - наголосив Архієпископ Даниїл.

«Нам багато працювати», - зауважив він та додав, що не може погодитися із заявами у деяких засобах масової інформації про те, що призначення Екзархів розділить українське православ’я. «Навпаки (ми приїхали – ред.) для того, щоб зробити ще більше кроків для того, щоб принести те всім бажане єднання для української православної церкви»», - підкреслив Архієпископ Даниїл.

Він зазначив, що Екзархи готові до чіткої співпраці з Українською православною цервою Київського патріархату, а також готові до діалогу з УПЦ в лоні Російської православної церкви, з УАПЦ. «Ми не маємо жодних пересторог для того, щоб зустрічатися із представниками різних релігійних організацій і почути їхню думку та конструктивно з ними співпрацювати», - сказав Архієпископ Памфільський.

В свою чергу, Єпископ Едмонтону і Захiдної Єпархії УПЦ в Канаді Іларіон зачитав лист Вселенського Патріарха Варфоломія Президенту.  

«З особливою радістю та духовним піднесенням ми хотіли б проінформувати Вас, що в рамках вже започаткованого процесу надання довгоочікуваного та глибокого бажання статусу автокефалії христолюбивому українському народові Святий і Священний Синод на останньому засіданні одноголосно прийняв рішення призначити Його Високопреосвященство Архієпископа Даниїла Памфільського зі США та Його Преосвященство Єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади, які обидва служать у відповідних країнах українським православним віруючим під канонічним заступництвом та духовною опікою Константинопольської Матері-церкви, Екзархами Вселенського Патріархату в Україні», - йдеться у листі Варфоломія.

«Це знаменне історичне рішення Першого престолу православ’я, безумовно сприятиме процесам надання автокефалії, про яке ми молимось і над яким ми працюємо день і ніч. З цією радісною звісткою від Константинопольської Церкви-матері, Першого престолу православ’я ми тепло вітаємо Вас із вірою у чудовий процес, який ми разом із Вами започаткували для духовного процвітання та незалежності христолюбивої та багатостраждальної України», - зазначається в листі.

Архієпископ Памфільський Даниїл також повідомив, що вже призначено кілька зустрічей із різними представниками релігійних організацій і Екзархи приступають до активної роботи в Україні.

Глава держави подякував за цей лист Вселенському Патріархові Варфоломію та наголосив, що вражений словами Його Всесвятості: «Я прошу передати слова і моєї особистої вдячності Його Всесвятості і всього українського православного люду. Господь чує наші молитви».

Президент наголосив, що церква має бути відділена від держави і особливо від іноземної держави. «І на сьогоднішній день вплив іноземної держави ще більше переконує нас у правильності наших дій», - підкреслив він.

«Я щиро бажаю успіху, Ваші Високопреосвященства, вашій надзвичайно важливій місії. Ми молимося за те, щоб вона якнайшвидше привела до відповідного рішення. І зі свого боку будемо робити все для того, щоб ви мали можливість спілкуватися з усіма релігійними громадами. Робити все можливе для того, щоб забезпечити прийняття цього довгоочікуваного рішення», - сказав Петро Порошенко. Він також повідомив, що підготує лист у відповідь Вселенському Патріархові.

 

 

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України

Читайте також

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області