Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підприємства державного сектору економіки залишаються найбільшими боржниками із заробітної плати

20 вересня 2018 - 13:15

Про стан виплати заробітної плати, виконання графіків погашення заборгованості з неї працівникам підприємств області йшла мова під час засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) та інших соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати, яке відбулося під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Едуарда Гугніна.

- Питання виплати заборгованості із заробітної плати для області залишається одним із основних. На сьогодні заборгованість складає 235,3 млн. грн. Незважаючи на те, що загальна сума заборгованості із заробітної плати по області в серпні зменшилась на 22,5 млн. грн., та порівняно з початком цього року борги зросли на 108,9 млн. грн. або на 86,2%, - повідомив Едуард Гугнін.

Борги економічно активних підприємств за серпень 2018 року зменшились на 39,4 млн. грн. (на 17,1 %), а проти початку 2018 року зросли на 80,4 млн. грн. (на 72,2 %) та за станом на 01.09.2018 складають 191,7 млн. грн.

Заборгованість на підприємствах, що знаходяться у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом, з початку року зросла на 27,3 млн. грн., майже втричі і становить 42,1 млн. грн.

На збільшення суми заборгованості із заробітної плати на підприємствах-банкрутах вплинуло переведення у вересні 2018 року КТ «Кастор 17» з категорії економічно активних підприємств до банкрутів. Серед цієї статистичної групи суб’єктів господарювання 46,6% (19,6 млн. грн.) боргів припадає на п’ять  підприємств державного сектору економіки. Серед них: ЗДП «Кремнійполімер» (11,9 млн. грн.), ЗДП «Радіоприлад» (6,6 млн. грн.), ДП «Аеропорт Бердянськ» (0,5 млн. грн) тощо.

- Окрема ситуація – це ПАТ «Запоріжжяобленерго», де потроху вже почали виплачувати заборгованість, проте на підприємстві ще залишається борг 175 млн. грн., - зазначив Едуард Гугнін.

Загалом по області на підприємствах державного сектору економіки зосереджено 202,2 млн. грн. або 85,9 % від загальної суми заборгованості.

На підприємства приватної форми власності припадає 31,8 млн. грн. або 13,5%, комунальної власності – 1,3 млн. грн. або 0,6 % від загальної суми боргів. При цьому заборгованість із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери  відсутня.

За підсумками обговорення керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації доручено продовжити роботу з центральними органами виконавчої влади, у сфері управління яких знаходяться підприємства державного сектору економіки, що мають борги із заробітної плати, щодо забезпечення стабілізації господарської діяльності цих підприємств та погашення заборгованості перед їх працівниками. Головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення належить тримати на особистому контролі стан виплати заробітної плати на підприємствах комунальної власності та в організаціях і установах бюджетної сфери.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області