Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжцям показують, як Володимир Дахно козаків малював

28 вересня 2018 - 14:10

Запорізький художній музей презентував пересувну виставку творів Володимира Дахна – нашого земляка, українського художника-мультиплікатора, режисера, автора понад 20 мультфільмів, зокрема улюбленого серіалу „Як козаки…”.

Володимир Авксентійович Дахно народився в Запоріжжі у 1932 році. Закінчив Київський інженерно-будівельний інститут. Його незвичайний архітектурний проект привернув увагу відомих мультиплікаторів М.Драйдуна і Д.Черкаського і вони запропонували йому роботу в новому творчому об'єднані мультиплікаційних фільмів „Київнаукфільм”. На повну талант Володимира Дахна розкрився в 1967 році  з виходом першої серії мультфільмів „Як козаки…”. Він є також автором єдиного українського повнометражного мультиплікаційного фільму „Енеїда” за однойменним твором І.Котляревського. Багато разів Володимир Дахно відвідував Запоріжжя  на фестивалях анімаційного мистецтва „Крок”, зустрічався з шанувальниками кіно.

В.о. директора Запорізького художнього музею Інга Янкович розповіла: „У нас є кілька причин представити цю виставку запоріжцям та гостям міста. По-перше „батько” найвідоміших у світі козаків – запорожець, наш земляк. По-друге – персонажі його мультфільмів дуже впізнавані, колоритні і  давно стали справжнім національним символом для багатьох поколінь. Цю виставку нам запропонував художник Андрій Кулагін, який після смерті Володимира Дахна викупив його архів і створив пересувну виставку, яка зараз подорожує Україною”.

Козацька тема є невипадковою у творчості Володимира Дахна. Він завжди  цікавився історією Запорозької січі, читав М.Грушевського, М.Костомарова. Більшість анімаційних фільмів Володимира Авксентійовича мають реальну історичну основу. Ескізи та розкадровка мультфільмів „Як козаки у футбол грали”, „Як козаки куліш варили”, „Як козаки мушкетерам допомагали” та інші, а також серія карикатур представлені на виставці „Як В.Дахно козаків малював...” Загалом до експозиції увійшли 35 робіт. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області