Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжцям показують, як Володимир Дахно козаків малював

28 вересня 2018 - 14:10

Запорізький художній музей презентував пересувну виставку творів Володимира Дахна – нашого земляка, українського художника-мультиплікатора, режисера, автора понад 20 мультфільмів, зокрема улюбленого серіалу „Як козаки…”.

Володимир Авксентійович Дахно народився в Запоріжжі у 1932 році. Закінчив Київський інженерно-будівельний інститут. Його незвичайний архітектурний проект привернув увагу відомих мультиплікаторів М.Драйдуна і Д.Черкаського і вони запропонували йому роботу в новому творчому об'єднані мультиплікаційних фільмів „Київнаукфільм”. На повну талант Володимира Дахна розкрився в 1967 році  з виходом першої серії мультфільмів „Як козаки…”. Він є також автором єдиного українського повнометражного мультиплікаційного фільму „Енеїда” за однойменним твором І.Котляревського. Багато разів Володимир Дахно відвідував Запоріжжя  на фестивалях анімаційного мистецтва „Крок”, зустрічався з шанувальниками кіно.

В.о. директора Запорізького художнього музею Інга Янкович розповіла: „У нас є кілька причин представити цю виставку запоріжцям та гостям міста. По-перше „батько” найвідоміших у світі козаків – запорожець, наш земляк. По-друге – персонажі його мультфільмів дуже впізнавані, колоритні і  давно стали справжнім національним символом для багатьох поколінь. Цю виставку нам запропонував художник Андрій Кулагін, який після смерті Володимира Дахна викупив його архів і створив пересувну виставку, яка зараз подорожує Україною”.

Козацька тема є невипадковою у творчості Володимира Дахна. Він завжди  цікавився історією Запорозької січі, читав М.Грушевського, М.Костомарова. Більшість анімаційних фільмів Володимира Авксентійовича мають реальну історичну основу. Ескізи та розкадровка мультфільмів „Як козаки у футбол грали”, „Як козаки куліш варили”, „Як козаки мушкетерам допомагали” та інші, а також серія карикатур представлені на виставці „Як В.Дахно козаків малював...” Загалом до експозиції увійшли 35 робіт. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області