Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Формування мережі українських молодіжних центрів набуває пріоритетного значення

17 жовтня 2018 - 14:40

Можливості і перспективи молодіжної політики в Україні та Запорізькому регіоні обговорили учасники розширеного засідання колегії Управління молоді, фізичної культури та спорту облдержадміністрації, яке відбулося під головуванням заступника голови ОДА Едуарда Гугніна.

На початку заходу посадовець вручив нагороди кращим запорізьким спортсменам та тренерам. Так, за вагомий особистий внесок у розвиток фізичної культури і спорту в Запорізькій області, високий професіоналізм та багаторічну сумлінну працю орденом «За заслуги перед Запорізьким краєм» ІІІ ступеня  нагороджено директора обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Олега Рибченка. За підготовку спортсменів високого класу посвідчення «Заслужений тренер України» отримав тренер-викладач з дзюдо обласної школи вищої спортивної майстерності Дмитро Бондарчук. Едуард Гугнін також вручив чотирьом підопічним заслуженого тренера України - переможцям та призерам всеукраїнських змагань посвідчення «Майстер спорту України» з дзюдо. З нагоди 70-річного ювілею медаль «За розвиток Запорізького краю» отримав тренер з футболу, майстер спорту СРСР Олександр Томах. Крім цього, керуючий справами апарату Запорізької облради Володимир Подорожко привітав і нагородив спортсменів - переможців міжнародних змагань, а начальник Управління Наталія Власова - переможців обласної спартакіади серед збірних команд міст, сільських районів та об’єднаних територіальних громад.

Вітаючи кращих спортивних представників Запорізького краю, Едуард Гугнін  відзначив позитивну тенденцію у розбудові спортивної інфраструктурної мережі. Зокрема, планується реконструкція 16 футбольних майданчиків в області.

- Країна розвивається, країна відходить від воєнізованих міркувань, тому наразі саме національно-патріотичне виховання має сформувати принципи та компетентності, які вкрай потрібні нашому суспільству. Важливо, що таке виховання не має стосуватись лише окремої верстви населення. Вважаю, що таке виховання має відбуватись упродовж життя, і саме молодь є тієї рушійною силою, яка в будь-який час здатна нести зміни у суспільство. Всім бажаю сил та творчої наснаги, - зазначив він.

Після урочистого нагородження  учасники колегії перейшли до обговорення питання молодіжної інфраструктури та молодіжної роботи.

Як зазначила начальник Управління молоді, фізичної культури та спорту облдержадміністрації Наталія Власова, з метою підготовки спеціалістів по роботі з молоддю реалізується програма «Молодіжний працівник», що передбачає спільне навчання представників державного та громадського секторів та формує міжсекторальний підхід в організації молодіжної роботи на місцевому рівні. Протягом 2017-2018 років проведено: десять тренінгів для тренерів у рамках виконання програми «Молодіжний працівник», що реалізується спільно з ПРООН та ЮНІСЕФ, у яких взяли участь 96 молодих людей; 66 регіональних базових тренінгів, якими охоплено понад 1260 молодих людей; 13 спеціалізованих тренінгів (волонтерський проект; формування ЗСЖ; інклюзія; громадянська освіта), участь у яких взяли близько 120 молодих осіб;  тренінг для представників ОТГ за участю 58 осіб. У квітні 2018 року молодіжні працівники здійснили навчальну поїздку до Естонської Республіки для обміну досвідом.

Одним із важливих напрямів молодіжної політики в Україні є розвиток молодіжної інфраструктури, зокрема створення мережі молодіжних центрів за європейським зразком, діяльність яких спрямована на посилення роботи державних структур і забезпечення молоді змістовним дозвіллям, створення умов для навчання й самореалізації молодих людей. Сьогодні в Україні функціонує кількасот обласних і місцевих молодіжних центрів і просторів, утворених на базі закладів освіти, культури, фізичної культури і спорту, різної форми власності та підпорядкування. Враховуючи активний розвиток молодіжних центрів в Україні, на цьому етапі важливим та актуальним є визначення стратегії розвитку, формування мережі українських молодіжних центрів та їх наповнення.

За підсумками колегії вирішено рекомендувати структурним підрозділам районів та міст обласного значення, ОТГ: здійснювати реалізацію молодіжної політики та національно-патріотичне виховання в місцевих громадах, чітко дотримуючись чинного законодавства та нормативно - правової бази; представникам районів, міст, громад систематично брати участь у тренінгах за програмою «Молодіжний працівник» та тренінгах з національно-патріотичного виховання «З Україною в серці»; забезпечити створення та діяльність молодіжних консультативно-дорадчих органів при органах державного управління та самоврядування; підтримувати розвиток молодіжних банків ініціатив – банків ідей та соціально значущих проектів, спрямованих на покращення якості життя місцевої громади; впроваджувати інноваційні механізми участі молоді в розподілі та використанні бюджетних коштів, виділених на реалізацію молодіжної політики. Запорізькому обласному центру молоді доручено підготувати проект рішення щодо внесення  змін до обласної цільової програми «Молодь Запорізького краю на 2017-2021 роки», де передбачити проведення конкурсу проектів молодіжних ініціатив. Обласному центру патріотичного виховання молоді доручено підготувати проекти змін до обласної  цільової програми з національно-патріотичного виховання молоді на 2017-2021 роки, передбачивши проведення акцій, вишколів, наметових таборів, походів, зборів з військово-спортивних ігор, змагань, інших заходів відповідно до Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 - 2020 рр.; забезпечити участь представників  області у всеукраїнських, міжнародних заходах з національно-патріотичного виховання, що проводяться Мінмолодьспортом.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

СБУ викрила «суддю» з Мелітополя, яка виносила сфабриковані вироки місцевим мешканцям

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни