Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Соціальні працівники приймають вітання з професійним святом

2 листопада 2018 - 12:41

Напередодні дня працівника соціальної сфери, який традиційно в Україні відзначається у першу неділю листопада, в облдержадміністрації відбулися урочистості та нагородження кращих працівників галузі.

Професійне свято відзначають  працівники таких структур як органи соціального захисту населення, Пенсійного фонду, центри зайнятості, територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг), центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів, ГУ Держпраці у Запорізькій області, Служба у справах дітей облдержадміністрації, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області, Запорізький цех протезно-ортопедичних виробів, профспілки.

Привітали  фахівців галузі перший заступник голови облдержадміністрації Елла Слепян, перший заступник голови обласної ради Єгор Семенков та заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

- Рада вітати всіх працівників соціальної сфери із професійним святом. На вас покладено важливе завдання - реалізація державної політики у соціальній сфері. Саме ви спілкуєтесь з усіма можливими уразливими верствами населення, допомагаєте їм і надаєте всебічну підтримку. В основу вашої роботи покладена самовідданість та доброта, саме те, що вкрай необхідно зараз нашій країні. Сьогодні в області працює вісім тисяч працівників у сфері соціального захисту, і це величезна гвардія, яка спільними зусиллями зрушить з мертвої зони камінь під назвою – застаріле соціальне обслуговування. Всіх зі святом, дякую за вашу працю, - наголосила Елла Слепян.

Посадовець вручила подяки  Міністерства соціальної політики України за вагомий внесок у реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення, високий професіоналізм, самовіддану працю та сумлінне виконання службових обов’язків заступнику директора Запорізького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Володимиру Кукіну та головному спеціалісту Служби у справах дітей ОДА Ірині Ситник. З нагоди професійного свята також відзначено подяками облдержадміністрації кращих фахівців галузі.

Варто відзначити, за рік органами соціального захисту була зроблена велика робота та реалізована значна кількість програм, що сприяло покращенню соціального становища місцевого населення. Як повідомили в Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації, на сьогодні в Запорізькій області проживає 381,3 тисячі пенсіонерів, з них 47,2 тисячі ветеранів війни, у тому числі 19 тисяч учасників бойових дій, 215,2 тисячі ветеранів праці та 137,3 тисячі дітей війни. У цьому році передбачено кошти в сумі 259,3 млн. грн., які спрямовуються на розрахунки з підприємствами та організаціями за суттєві для домашнього бюджету ветеранів витрати. У зв’язку із зростанням тарифів соціально вразливі верстви населення залучаються до програми житлових субсидій. Зараз цей адресний вид державної допомоги в області отримує 131,8 тис. сімей. Сума коштів, спрямованих з державного бюджету на цю допомогу, складає 1,3 млрд. грн. Упродовж року 518 осіб пільгових категорій оздоровилися в санаторно-курортних закладах області.

Одночасно з державними програмами для забезпечення потреб ветеранів та інвалідів у Запорізькій області діє програма «Назустріч людям» на 2015 – 2019 роки із загальним обсягом фінансування 347,8 млн. грн. У рамках цієї програми, спрямованої на соціальну підтримку ветеранів війни, дітей війни, інвалідів, інших соціальних груп населення, що перебувають у складних життєвих обставинах, у цьому році: 190 особам - членам сімей загиблих ветеранів війни, які брали участь у бойових діях на території інших держав та на територіях проведення антитерористичної операції на Сході України, компенсовано вартість житлово-комунальних послуг, твердого палива та скрапленого газу на загальну суму 368,2 тис. грн.; за рахунок коштів обласного бюджету передбачено придбання 500 санаторно-курортних путівок для ветеранів війни, праці, дітей війни та осіб з інвалідністю до санаторіїв Запорізької області на суму 3 млн. грн. Уже оздоровилися  в цих закладах 343 особи; 16,4 тис. осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах, отримали адресну грошову допомогу на загальну суму близько 27,5 млн. грн..; 611 учасників бойових дій у Другій світовій війні отримали щорічну грошову допомогу в розмірі 500 гривень на загальну суму 305,5 тис. грн.; 17 довгожителям у віці 100, 105 та 110 років надано разову грошову допомогу в розмірі 500 гривень на загальну суму 8,5 тис. грн.; 16 громадським організаціям ветеранів і інвалідів передбачено на 2018 рік кошти з обласного бюджету на фінансову підтримку їх статутної діяльності у сумі 600 тис. грн.

Зараз в Запорізькій області надається передбачена законодавством допомога близько 56,4 тисячі внутрішньо переміщених осіб або майже 43,6 тисячі сімей. З них понад 14,7 тисячі – працездатних; 11,3 тисячі дітей; 2,4 тисячі інвалідів і понад 28,7 тисячі пенсіонерів.

Вагомі трудові здобутки цього року має Державна служба зайнятості Запорізької області. Протягом січня-вересня 2018 року послуги  з пошуку роботи отримували 50,6 тис. зареєстрованих безробітних громадян. Налагоджена співпраця з роботодавцями дозволила працевлаштувати 35,5 тис. осіб, що на 2,8% більше, ніж за такий же період  2017 року. При цьому, 48,7% громадян були працевлаштовані оперативно до надання статусу безробітного.

Плідно працює Служба у справах дітей облдержадміністрації. За станом на 01.10.2018 на первинному обліку служб у справах дітей перебуває 3705 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із загальної кількості дітей цієї категорії в сімейних формах (під опікою, піклуванням) громадян, у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховується 3288 дітей, що становить 88,7% від загальної кількості дітей цієї категорії. Протягом дев’яти місяців 2018 року в області  створено дев’ять дитячих будинків сімейного типу та 14 прийомних сімей, загалом до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу за станом на початок жовтня влаштовано 81 дитину-сироту, дітей, позбавлених батьківського піклування, із закладів інституційного догляду та виховання дітей та з числа тих дітей, що посиротіли в цьому році. Наразі в області функціонує 199 прийомних сімей, у яких виховується 425 дітей, та 40 дитячих будинків сімейного типу з 2247 дітьми. За оперативними даними, протягом дев’яти місяців 2018 року усиновлено 64 дитини, які мали юридичні підстави для усиновлення, з них: 45– громадянами України, 18  – іноземними громадянами.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Рекордні 18 медалей завоювали запорізькі спортсмени на чемпіонаті Європи з ушу

Нові домовленості між регіонами України та Європи посилять захист і безпеку – Президент на другому Міжнародному саміті міст і регіонів

Запоріжжя відсвяткувало День Європи урочистим підняттям прапора ЄС

Нацгвардієць з Енергодару на псевдо «Нота» поділився історією героїчного порятунку побратимів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одну жінку поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 805-го дня війни

«Рускій воєнний флот – до дна!»: в Запоріжжі погасили нову марку Укрпошти

Поставлена крапка у проблемі неоднозначного трактування статусу підконтрольних уряду територій України

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців

Запорізькі спортсмени готуються до літньої Олімпіади-2024

Згадати минуле заради майбутнього: в Запоріжжі вшанували пам'ять героїв Другої світової війни