Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі працівники сільського господарства відзначають професійне свято

14 листопада 2018 - 16:30

Напередодні відзначення Дня працівників сільського господарства  театрі ім. В Магара відбулися урочистості. З професійним святом запорізьких аграріїв привітав голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

-  Шануймо тих, чиї руки пахнуть хлібом.  Запорізька земля завжди була щедро наділена працьовитими хліборобами та фахівцями сільського господарства. У цій галузі у нас дуже багато напрацювань, але й чимало проблемних питань. Тож влада не повинна стояти осторонь. Одним із важливих напрямків реформи децентралізації є передача повноважень по землі на місця - нашим громадам та нашим аграріям. Про це ми говорили і в рамках Ради регіонального розвитку, яка відбулася під головуванням Президента України Петра Порошенка та за участю Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Окремо хочу подякувати нашим аграріям за активний вклад у підтримку військовослужбовців та вимушених переселенців зі сходу України, а також за їхній внесок у вирішення соціально-економічних питань. Адже, мабуть, у Запорізькій області не існує жодного фермерського господарства, яке би не опікувалось дитсадками, школами, дорогами та багатьма іншими речами,  важливими для громади. Зі свого боку влада розуміє власну відповідальність і надає активну допомогу сільгоспвиробникам як на обласному, так і на державному рівні, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Напередодні професійного свята очільник регіону вручив відзнаки кращим представникам агропромислового комплексу Запорізького краю. Так, за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток агропромислового комплексу Розівського району та з нагоди Дня працівників сільського господарства цінним подарунком від голови обласної державної адміністрації  нагороджено директора Розівської дослідної станції державної установи «Інститут зернового господарства Української академії аграрних наук» Івана Кротінова.

За сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток агропромислового комплексу Запорізької області та з нагоди Дня працівників сільського господарства подяку голови Запорізької обласної державної адміністрації оголошено інженеру-енергетику приватного сільськогосподарського підприємства «Банівка» Приморського району Володимиру Бащеванжи; заступнику головного бухгалтера приватного акціонерного товариства «Племзавод «Степний» Кам’янсько-Дніпровського району Аллі Безпалько; трактористу-машиністу  сільськогосподарського виробництва товариства з обмеженою відповідальністю «Аграрний союз Запоріжжя» Більмацького району Віктору Божку; трактористу-машиністу сільськогосподарського виробництва  товариства з обмеженою відповідальністю «Сонячне – 2003» Розівського району Ігорю Зажерилу; голові фермерського господарства «Надєжда» Григорію Карнауху; водію автотранспортних засобів приватного сільськогосподарського підприємства «Агрофірма «Росія» Чернігівського району Сергію Коротичу; трактористу – машиністу  сільськогосподарського виробництва приватно-орендного підприємства «Агровиробнича фірма «Злагода» Василівського району Сергію Тініну; трактористу-машиністу сільськогосподарського виробництва товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Астраханка» Мелітопольського району Олексію Херсонцю та головному інженеру сільськогосподарського виробничого кооперативу «Прилиманський» Приазовського району Максиму Чулакову.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації,  агропромисловий комплекс області охоплює майже 3 тисячі чинних сільськогосподарських підприємств усіх форм власності, понад 300 переробних підприємств. Сільськогосподарське виробництво області має в користуванні більше 2 млн. га сільгоспугідь, у тому числі 1,9 млн. ріллі. Пріоритетним видом діяльності в галузі залишається виробництво рослинницької продукції, частка якої в загальному обсязі продукції сільського господарства складає 80 %.

Цьогорічні жнива для аграріїв видалися дуже складними – через суховії та грунтову посуху спостерігалися несприятливі агрометеорологічні умови для вегетації всіх сільгоспкультур. Однак попри всі випробування аграрії зібрали понад 2 мільйони тонн зерна, з них пшениці – 1,7 млн. тонн. За обсягом валового збору ранніх зернових та зернобобових культур Запорізька область посіла шосте місце, а по пшениці – четверте місце в Україні.

Харчова та переробна промисловість Запорізької області має в своєму розпорядженні достатній виробничий потенціал для переробки сільськогосподарської продукції, яка виробляється в області, для забезпечення населення регіону основними продуктами харчування, а також для поставки харчової продукції за межі області. Аграрії нашої області розвивають виробничий потенціал для експорту продукції рослинництва і тваринництва на ринок Євросоюзу.

Найважливішим завданням нової Стратегії розвитку області є забезпечення прибутковості первинного сільськогосподарського виробництва, його диверсифікація та збільшення виробництва продукції з високою часткою доданої вартості.

Протягом року аграрії та жителі сільської місцевості   ефективно беруть участь у реалізації державних програм у галузі сільського господарства. Так, підприємствами аграрного комплексу області отримано понад 26 млн. грн. компенсації за куплену сільськогосподарську техніку вітчизняного виробництва та за користування кредитними коштами. Крім цього, в рамках реалізації державних програм підтримки галузі тваринництва сільськогосподарськими підприємствами отримано дотації за розведення великої рогатої худоби на суму понад 4 млн. грн., а селяни отримали понад 6 млн. грн. дотації за вирощування молодняка великої рогатої худоби.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Олександр Педан зустрівся з запорізькими школярами на «НеЛекціях 2.0»

Юні мешканці Запорізької області відправились в «Артек» на оздоровлення

Запоріжці отримали від благодійників набори засобів гігієни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про логістичний проєкт росії на ТОТ

Впродовж доби окупанти 254 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості