Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Дякуємо Президентові і Вселенському Патріарху - завдяки їх рішучості ми маємо Православну церкву України – Святійший Філарет на спільній молитві з Президентом України

18 грудня 2018 - 16:29

Президент Петро Порошенко у Тернополі взяв участь у молебні, який відбувся у церкві Воздвиження чесного Хреста Православної церкви України.

Під час спілкування із присутніми у храмі Глава держави наголосив, що 15 грудня назавжди закарбується в історії незалежної України, адже цього дня народилася автокефальна помісна Православна церква України.

«Це сталося, бо ми вірили, що Господь пошле нам незалежну церкву», - в черговий раз наголосив Петро Порошенко. Президент відзначив і роль Святійшого Філарета у цьому процесі та подякував за «його жертовність та велич духу задля справи церкви і держави». Також висловив вдячність Глава держави і Предстоятелю Української автокефальної церкви Його Блаженству владиці Макарію.

«Колись було дуже важко переконати всіх ієрархів і всіх владик для того, щоб вони підписали листа», - зазначив Петро Порошенко та подякував всім священникам, мирянам за підтримку у цьому процесі, за їх молитви. Президент відзначив і підтримку Уряду, Парламенту.

«Я не буду казати наскільки важким був процес і скільки разів вже здавалося, що ситуація заходила в глухий кут. І тільки мудрість і Божа воля дозволили нам отримати церкву», - наголосив Президент, відзначивши, ще Собор відбувся канонічно і за всіма правилами. 

Глава держави відзначив той факт, що цієї неділі «на першій службі на Фанарі у Вселенському Патріархаті вперше було згадано новообраного предстоятеля і українську церкву». «А сьогодні на сайті Ватикану з’явилося повідомлення про те, що в Україні створено церкву і обраний предстоятель Блаженнійший Епіфаній. І це точно буде зараз ширитися», - зауважив він.

Петро Порошенко наголосив на тому, що новообраний Предстоятель ПЦУ стоїть на позиції любові до кожного із віруючих. «Дуже важливо почути від нового Предстоятеля слова: «Ми йдемо до всіх українців з любов’ю, з відкритим серцем. Бо наша мета – це єдність і об’єднання. І ми не маємо жодного сумніву, що кожен українець прийде, бо це дуже простий вибір. Це не вибір між патріархатами – це вибір між Україною і Росією», - сказав Президент.

Святіший Філарет, у свою чергу, закликав присутніх подякувати Богу за ті благодіяння, які він вилив на Україну. «Ми досягли утворення в Україні єдиної української православної автокефальної церкви. Цей акт має епохальне значення, бо за всю тисячолітню історію ми ніколи не мали визнаної автокефальної української церкви. Ми боролися, нас перемагали, ми досягали і нашу перемогу відкидали. А сьогодні ми маємо визнану українську автокефальну церкву», - сказав він та зауважив, що нині представники всіх церков, які існували до цього часу в Україні – разом.

«І ми таким чином створили єдину українську православну церкву. І це завдяки, насамперед, рішучості Вселенського Патріарха Варфоломія. Він виявив велику мужність, що пішов на крок визнання української церкви автокефальною. Ще більша заслуга – Президента. Це я говорю як Патріарх, тому що знаю як цей процес відбувався», - сказав він.

«Тому, Петро Олексійович, ми вам щиро дякуємо за те, що ви взяли на себе цей хрест, донесли до того місця, де ми одержали перемогу», - підкреслив Філарет і також подякував всім, хто долучився до процесу об’єднання.

«Без вашої участі, без вашої підтримки ми б цього не досягли», - констатував Святіший Філарет. Він висловив тверде переконання, що для держави це має велике значення, бо тепер «цю державу ніякі сили не переможуть». «Чому? Тому, що є єдина, сильна православна церква, яка разом з іншими церквами буде відстоювати інтереси свого народу. Не буде служити інтересам чужого народу», - наголосив Філарет.

«Завдяки створенню єдиної української православної церкви ми заклали міцну основу для нашої Української держави. Це означає, що Українська держава є і буде, бо ми, як співається у Гімні – душу й тіло положим за нашу свободу. Досить нам неволі. Ми хочемо жити в свободі, демократично, служити своєму народу», - резюмував Святіший Філарет.

 

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області