Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Органи цивільного захисту регіону довели готовність до ліквідації надзвичайних подій

15 лютого 2019 - 11:14

Під час щорічного збору керівного складу цивільного захисту області було підбито підсумки роботи органів управління та сил цивільного захисту у 2018 році та визначено основні завдання на 2019 рік. У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Віктор Скобліков, директор Департаменту цивільного захисту населення облдержадміністрації Володимир Шлея, начальник Головного управління ДСНС у Запорізькій області Олексій Лепський.

Як підкреслив у своїй доповіді директор Департаменту цивільного захисту населення облдержадміністрації Володимир Шлея, робота з ліквідації надзвичайних ситуацій, як один із основних пріоритетів, характеризується рівнем реагування на аварії, катастрофи та стихійні лиха.

Так, протягом 2018 року при ліквідації 8 906 надзвичайних подій врятовано 2 585 громадян, з них 190 дітей. Піротехнічними підрозділами виконано 383 заявки та знешкоджено 6 389 одиниць боєприпасів.

З початку 2018 року на території області зареєстровано 5752 пожежі, що на 24,7% менше, ніж  у 2017 році – 7 539. При цьому на 6% знижена кількість пожеж на підконтрольних об’єктах різної  форми власності (з 82 у 2017 році до 77 у 2018 році), на 22% знижена кількість пожеж у житловому секторі (з 5497 пожеж до 4 289).

Зменшена у 5  разів кількість пожеж на території лісгоспів (з 320 до 57), а їх площа знижена в 17 разів (з 820,28 га до 48,7 га).

Завдяки вжитим профілактичним заходам на території області досягнуто зменшення на 12% травмованих на пожежах (з 68 до 60) та знижена кількість загиблих на пожежах з 97 до 96.

За статистичними даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій на водних об’єктах України упродовж 2018 року врятовано 782 громадянина, з них  144 дитини. При цьому найвищий показник врятованих по державі припадає на Запорізьку область і дорівнює він 48%  від всіх врятованих на воді протягом минулого року.

Але поряд з цим залишається проблемним питанням забезпечення безпеки громадян на внутрішніх водоймах області − малі річки, ставки, кар’єри, де протягом року загинуло 22 громадянина, що склало 37% від загальної кількості загиблих.

- Ми б не досягли тих позитивних результатів роботи з порятунку людей на водних об'єктах, по профілактиці загибелі громадян на пожежах і їх попередженню без тісної роботи з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування, участі їх у зміцненні матеріально-технічної бази,  без впровадження нової техніки в усі сфери діяльності рятувальників, що обумовлює ступінь їх технічних можливостей. У 2018 році Головне управління ДСНС продовжило роботу із Запорізькою облдержадміністрацією та органами місцевої влади. По субвенціях із місцевих бюджетів та відповідно до прийнятих місцевих програм, підрозділам Головного управління була надана допомога у розмірі 7 млн. 303 тис. грн., на які були придбані: двигун для тягача «МАЗ-537» аварійно-рятувального загону, переносна електростанція, аварійно-рятувальне та пожежно-технічне обладнання, 15 комплектів апаратів на стиснутому повітрі, 60 комплектів бойового одягу, сучасні пожежні шоломи та панорамні маски, а також закуплені пально-мастильні матеріали. Хочу подякувати всім керівникам районних державних адміністрацій і місцевого самоврядування за ту підтримку, яку ви надаєте рятувальним підрозділам, - наголосив у своєму виступі начальник Головного управління ДСНС у Запорізькій області Олексій Лепський.

 Як зазначив, підбиваючи підсумки, заступник голови облдержадміністрації Віктор Скобліков, у 2018 році заплановані заходи та визначенні завдання здійснені в повному обсязі та у встановлені терміни, що свідчить про готовність територіальної підсистеми єдиної системи цивільного захисту та боєздатність особового складу Головного управління ДСНС України у Запорізькій області, як її складової, до дій за призначенням.

- Основні зусилля органів управління територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту та безпосередньо Головного управління ДСНС України у Запорізькій області, як її складової, у 2018 році були направленні на забезпечення готовності до дій за призначенням в умовах загрози та виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, виконання заходів у режимі підвищеної готовності та забезпечення безпеки громадян. Результати заходів, які були здійснені за минулий рік органами цивільного захисту області, свідчать про те, що вони готові виконувати свої завдання за призначенням та забезпечили виконання Плану основних заходів цивільного захисту на 2018 рік, - наголосив Віктор Скобліков.

Зважаючи на завдання, які диктує сьогодення, пріоритетними напрямками для територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту на 2019 рік визначено: вдосконалення системи попередження і реагування на надзвичайні ситуації шляхом здійснення комплексу оперативних та довгострокових заходів щодо попередження і нейтралізації загроз виникнення надзвичайних ситуацій. Створення структури органів управління системи цивільного захисту у складі утворених територіальних громад, із врахуванням кількості населення, наявності великих промислових підприємств та критеріїв щодо ризику виникнення надзвичайних ситуацій.  Також на території кожної адміністративно-територіальної одиниці базового рівня необхідно створити підрозділи місцевої пожежної охорони, які укомплектувати необхідною кількістю пожежної техніки та передбачити їх утримання коштом місцевих бюджетів тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями