Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі відзначили 90-річчя з дня народження Федора Муравченка

19 березня 2019 - 16:59

Урочистий захід, присвячений 90-річчю від дня народження видатного земляка Федора Муравченка, відбувся у ПК ім. Т. Г. Шевченка. У заході взяли участь голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, президент AT «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, генеральний конструктор ДП «Івченко-Прогрес» Ігор Кравченко та інші поважні гості.

- Сьогодні ми зібралися, аби згадати видатного авіаконструктора, Героя України Федора Михайловича Муравченка. Це людина-історія, яка створила підприємство «Прогрес», і його школа цінується у всьому світі. Державне підприємство «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес»» посідає значне місце в розвитку світової авіації. Лише шість країн на весь світ мають можливості та права створювати подібний продукт. І ми пишаємось, що ДП «ЗМКБ «Прогрес»» працює саме в Запоріжжі. Поруч із «Мотор Січ» - це два флагмани авіабудування. Найголовніше, що сучасники дбають про високу якість та традиції, які закладені у всю продукцію, створену на «Прогресі», - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Під час урочистостей очільник регіону вручив відзнаки працівникам ДП «ЗМКБ «Прогрес»».

Генеральний конструктор ДП «Івченко-Прогрес» Ігор Кравченко зазначив, що  ДП «ЗМКБ «Прогрес»» має багату й довгу історію, наповнену багатьма подіями та особистостями, знаменними датами, успіхами й досягненнями. І значний внесок у розвиток ДП «ЗМКБ «Прогрес»» вніс саме Федір Михайлович Муравченко, якому 18 березня 2019 року виповнилося б 90 років. Усе життя цієї дивовижної людини пов'язане з авіацією, якій віддано понад пів століття.

ДОВІДКОВО:

Федір Михайлович Муравченко народився 18 березня 1929 року в селі Запоріжжя-Грудувате Синельниківського району Дніпропетровської області.

Трудову діяльність Ф.М. Муравченко почав у сільській кузні. Після закінчення Харківського авіаційного інституту за спеціальністю авіамоторобудівництво в 1945 році був спрямований в Запорізьке ОКБ заводу № 478.

На посаді інженера-конструктора Муравченко з властивою йому енергією і цілеспрямованістю включився в розробку газотурбінного двигуна АІ-20 і зробив багато для перемоги цього двигуна в конкурентній боротьбі.

У 1959 році Ф.М. Муравченко був призначений начальником конструкторської бригади по запуску двигунів. Він у той час передбачив перспективність повітряної системи запуску газотурбінного двигуна (ГТД) і під його керівництвом уперше в СРСР розробляється повітряна система запуску газотурбінного двигуна замість складної і громіздкої електричної.

Брав участь у створенні понад 50 типів і модифікацій авіадвигунів. Обґрунтував і втілив у життя концепції створення сімейства турбореактивних двигунів з великим ступенем двоконтурності (за окремими напрямками не мають аналогів у світовій практиці), що дають змогу значно знизити витрати на розробку, сертифікацію і впровадження у серійне виробництво авіадвигунів, газових турбін промислового  призначення.

Загалом у 60 країнах світу на 42 типах літальних апаратів експлуатуються авіаційні двигуни, в розробці яких брав безпосередню участь Федір Муравченко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області