Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі обговорили пріоритети економічного зростання України

20 березня 2019 - 16:32

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль та  Надзвичайний і Повноважний посол Грузії в Україні (2009—2013) і  Президент ВГО «Асоціація платників податків України» Грігол Катамадзе взяли участь у засіданні круглого столу на тему: «ТОП-10 пріоритетів для економічного зростання країни».

Вітаючи учасників заходу, Костянтин Бриль підкреслив, що чим сприятливішим є бізнес-клімат у країні, тим активніше розвивається сам бізнес і держава. Адже бізнес приносить не лише прибуток  власникам, але й доходи державі.

- Хочу наголосити, що зараз Уряд здійснює низку реформ. Пріоритетними є дерегуляція, спрощення умов ведення бізнесу, детінізація, ухвалення нового Податкового та Митного кодексів, запровадження сучасного трудового права та інших. Одним із ключових напрямів, зокрема, є реформа державної фіскальної служби - її поділ на митний і податковий напрями. Адже нині податкові та митні органи перебувають у постійному пошуку балансу, який забезпечить наповнення державної скарбниці у максимально оптимальний і прийнятний для платників податків спосіб. Тим часом для бізнесу важливим кроком стало зменшення податкового навантаження на фонд заробітної плати. Нині бізнес найбільше хвилює тиск перевірок контролюючих структур, які, на думку бізнесу, мають каральний характер і всі вони швидше кількісні, ніж якісні. Тож у Запорізькій області влада щомісяця проводить зустрічі та координаційні наради з підприємцями регіону. Влада готова завжди дослухатися до потреб бізнесу, йти на діалог, адже тільки спільна робота допоможе досягти реальних результатів - відродити національну економіку та підвищити рівень життя людей, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону наголосив на тому, що влада не забуває і про сприяння малому підприємництву, адже саме малий і середній бізнес є ключовим джерелом наповнення державного бюджету. Важливим інструментом підтримки малого та середнього бізнесу на регіональному рівні є Комплексна програма розвитку підприємництва, на реалізацію якої за останні роки з обласного бюджету спрямовано понад 5 мільйонів гривень.

Зокрема, у 2018 році в рамках виконання Комплексної програми: фінансово-кредитну підтримку отримали 12 інноваційних бізнес-проектів на загальну суму понад 1,5 млн. грн.; на реалізацію власних бізнес-планів та розробку індивідуальних стратегій виходу на зовнішні ринки переможці обласних конкурсів отримали фінансування в обсязі майже 700 тис. грн.; для підприємців у сфері сільського, зеленого туризму розроблено систему сертифікації якості об’єктів агротуризму; 20 садиб отримали відповідні сертифікати та внесені до міжнародного реєстру зелених садиб; у рамках інформаційної кампанії з підтримки місцевих товаровиробників регіональними ЗМІ підготовлено 34 радіо- та телепрограми; забезпечено розвиток та підтримку діючих бізнес-інкубаторів для підтримки молодих підприємців. У жовтні 2018 року відкрито бізнес- інкубатор Запорізького національного технічного університету».

Під час засідання круглого столу президент ВГО «Асоціація платників податків України» Грігол Катамадзе оприлюднив «ТОП-10 пріоритетів для економічного зростання країни». Серед напрямків підтримки бізнесу:

1. Заміна податку на прибуток податком на виведений капітал для всіх компаній.

2. Зниження податкового навантаження на фонд оплати праці.

3. Створення єдиного органу з розслідування економічних злочинів, ліквідація податкової міліції та інших економічних підрозділів правоохоронних органів.

4. Запровадження безпаперових технологій: заборона державним органам вимагати інформацію, яка міститься в державних базах даних.

5. Демонополізація ринків тепло- та енергопостачання, забезпечення рівності доступу учасників суміжних ринків до товарів та послуг природних монополій, зокрема електромереж та приватної тяги.

6. Інституційна реформа перевіряючих та контролюючих органів; запровадження персональної відповідальності, ризик-орієнтованого підходу до перевірок, проведення відкритих конкурсів на керівні посади.

7. Ухвалення нового Податкового кодексу розвитку та Митного кодексу, які будуть містити норми з деофшоризації економіки, радикальне зменшення розміру шкідливих прямих податків, модифікації податку на землю та інше, а також зниження видатків бюджету, які перерозподіляються через публічні фінанси, до цільового показника 35% від ВВП.

8. Запровадження сучасного трудового права, заснованого на свободі трудового договору, зменшення штрафних санкцій за порушення трудового законодавства.

9. Збереження поточної спрощеної системи оподаткування. Сприяння легальному мікро- і малому підприємництву, яке формує середній клас в Україні. Створення стимулюючої податкової системи для фізичних осіб-підприємців.

10. Детінізація економіки, зокрема ринку оренди землі та сільгосппродукції. Запровадження єдиного податкового документа для покращення контролю ланцюжка постачання ризикових категорій товарів на території України, стимулювання покупця отримувати фіскальний чек (кешбек, лотерея).

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Представників громад регіону навчають програмам відновлення міст та інфраструктури

Вільні вакансії: Кого шукають запорізькі роботодавці

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

348 ударів по 14-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби