Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Молочний лиман: терміновий пошук шляхів збереження

28 жовтня 2008 - 16:46

Під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Олександра Бережного відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, присвячене питанню збереження Молочного лиману.

У роботі комісії взяли участь керівники відповідних структурних підрозділів ОДА, голови Приазовської, Якимівської та Мелітопольської районних державних адміністрацій, представники наукових кіл, правоохоронних органів та прокуратури.

- Питання збереження Молочного лиману винесено на розгляд комісії з питань техногенно-екологічної безпеки, - пояснив, відкриваючи засідання, Олександр Бережний, - оскільки ситуація, що сьогодні склалася в гідрологічному заказнику, без перебільшення є надзвичайною. І часу на її розв'язання у нас залишилося обмаль.

Сьогодні солоність води в лимані сягає 45 проміле, втрачено вже біля 30% його акваторії.

В умовах фактичного ігнорування проблеми з боки органів центральної виконавчої влади обласна влада вимушена сама шукати шляхи порятунку цього унікального водоймища. Серед першочергових проблем – відсутність системного фінансування відновлювальних робіт, невпорядкованість питання з розмежування земель, відсутність ясності у питанні відповідального за здійснення природоохоронних функцій.

Частину проблем може розв'язати створення Приазовського національного парку, до складу якого має увійти й багатостраждальний Молочний лиман, але це питання потребує певного часу, якого вже немає.

На думку науковців, через рік область фактично втратить Молочний лиман і як нерестилище риби, і як рекреаційну зону. Тоді вже на його відновлення знадобиться не менше 10 років. Тож влада шукає термінових шляхів стабілізації ситуації.

Наразі серед першочергових завдань, що окреслили учасники зустрічі – визначення оптимального місця розташування каналу, що з'єднує лиман з морем; виконання у повному обсязі зобов'язань щодо підтримки каналу в робочому стані; постійне фінансування відповідних робіт.

Підсумком засідання комісії стало ухвалення проекту рішення, що передбачає створення механізму постійного фінансування, проведення інвентаризації земель Молочного лиману, передачу природоохоронних функцій місцевим районним адміністраціям, виділення коштів з обласного бюджету на розчистку гирла гідрологічного заказника та розробку проектів розчистки малих річок, що також поповнюють водні запаси Молочного лиману.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області