Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Міжнародний проєкт допомагає виробникам та переробникам черешні розширити ринок збуту

12 вересня 2019 - 14:30

Семінар на тему «Післязбиральна доробка черешні» відбувся у Центрі надання адміністративних послуг виконавчого комітету Мелітопольської міської ради. Захід  проведено Запорізькою торгово-промисловою палатою та проєктом Міжнародного Торгового Центру (ІТС) для малих і середніх виробників та переробників свіжих овочів і фруктів Запорізької області за фінансової підтримки Уряду Швеції. У роботі семінару взяв участь заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Ясинецький.

Як повідомив Олександр Ясинецький, площа черешневих садів в області становить 2,3 тисячі гектарів, а обсяги виробництва - понад 11 тисяч тонн. Загалом у регіоні знаходиться 25% усіх черешневих насаджень у країні. За цим показником область посідає перше місце в Україні. Основна частина врожаю черешні традиційно вирощується у господарствах населення, частка вирощування у сільгосппідприємствах становить 20%. Черешню вирощують у Бердянському, Василівському, Веселівському, Запорізькому, Мелітопольському, Михайлівському, Оріхівському, Приазовському, Якимівському районах. Серед них найбільшим виробником черешні є Мелітопольський район. У сільськогосподарських підприємствах району на площі 1,2 тисячі гектарів щорічно виробляється 1,3 тисячі тонн черешні. Це найвищі показники в області. Нині у сільгосппідприємств, що вирощують черешню, через втрату частини ринку збуту існує проблема з реалізацією продукції за межі України.

Олександр Ясинецький висловив сподівання, що семінар «Післязбиральна доробка черешні» допоможе нашим малим і середнім виробникам та переробникам черешні у наступному році підвищити конкурентоспроможність, інтегруватися в національні та глобальні ланцюжки створення доданої вартості, відкрити доступ до нових ринків з фокусом на ринки ЄС.

У свою чергу міжнародний консультант проєкту ІТС  Харм Ферпаален ознайомив виробників області та експортерів черешні з системою міжнародних правил і принципів її післязбиральної доробки, транспортування, складування, навантаження та розвантаження. Також він допоміг виробникам Запорізької області підвищити кваліфікацію і сформувати у них розуміння відповідальності за забезпечення виробництва свіжої продукції належної експортної якості.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни