Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізьких держслужбовців навчають ефективно працювати з відкритими даними

19 листопада 2019 - 12:30

Останні зміни до законодавства про доступ до публічної інформації зобов’язують суб’єктів владних повноважень, рішення яких є обов’язковими до виконання, оприлюднювати інформацію про регуляторну діяльність у форматі відкритих даних. Тому для ефективності та збалансованості місцевих регулювань Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (Програма USAID КЕУ) підтримала  проведення  серії навчальних заходів у регіонах України.

У Запоріжжі тренінг  організовано Державною регуляторною службою України, Програмою USAID та обласною державною адміністрацією.

Учасники визначили типові проблеми, які виникають під час проходження перевірок, та порушення з боку представників контролюючих органів. Також обговорили шляхи розв'язання таких проблем, запобігання і реагування на порушення.

Розпорядникам рекомендовано визначити послідовність розміщення даних на  порталі data.gov.ua та відповідальну особу, а також реєстр наборів даних, що перебуває у володінні розпорядника із зазначенням періодичності, оновлення наборів даних.

− І місцевому бізнесу, і зовнішнім інвесторам важливо мати можливість швидко знайти місцеві регулювання та ознайомитися з ними. У цьому допомагають підходи відкритих даних. Важливо відстежувати зміни в регулюванні бізнесу на місцевому рівні, оцінювати середовище для організації та ведення бізнесу. В окремих випадках використання відкритих даних дозволяє уникнути прийняття недолугих регулювань, – зазначив керівник напряму з покращення бізнесу-клімату Програми USAID КЕУ Любомир Чорній.

Експерт з відкритих даних та регуляторної політики Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», керівник проєкту «Регуляторна мапа України» Олександр Пліва розповів про його переваги. За його словами, «Регуляторна мапа України» дозволяє автоматизувати процеси моніторингу, встановити регуляторний нагляд, забезпечити взаємодію зацікавлених сторін та сприяє зменшенню адміністративного навантаження на бізнес.


Довідково:
На виконання вимог постанови КМУ від 21.10.2015 № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних», на сайті
http://www.drs.gov.ua розміщено Рекомендації для формування та оприлюднення відкритих регуляторних даних. Їх можна знайти, натиснувши на жовтий банер «РЕГУЛЯТОРНІ ВІДКРИТІ ДАНІ» в правому нижньому куті головної сторінки відомства. Рекомендації дають регуляторним органам прості та зрозумілі інструкції щодо оприлюднення наборів на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області