Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Тему Голодомору продовжують досліджувати запорізькі науковці

28 листопада 2009 - 17:01

У Запорізькому національному університеті відбулося засідання «круглого столу» на тему «Голодомор 1932-1933 років в Україні», у роботі якого взяли участь представники обласної виконавчої влади, Державного архіву в Запорізькій області, Служби безпеки України в Запорізькій області, а також провідні науковці ЗНУ та студентська молодь .

Протягом останніх років за сприяння облдержадміністрації у регіоні відбулося багато позитивних зрушень у напрямку вивчення теми Голодомору 1932-1933 років. Зокрема , встановлено 60 місць масових поховань жертв Голодомору, зібрано понад 4 тисячі свідчень очевидців цієї страшної трагедії.

Як відзначали учасники « круглого столу » , офіційно прийнято вважати, що за 2 роки в області від голоду померли 34 тисячі людей, хоча точну цифру не може назвати ніхто. Науковці, які нині займаються дослідженням цієї теми, стверджують, що архіви, в яких вказана реальна кількість постраждалих , збережені тільки у половині з апорізьких с і л. Тож, якщо враховувати ці факти, виходить, що в ті часи від голоду помер кожен п'ятий сільський житель регіону.

Протягом цього року науковці ЗНУ провели глибокі дослідження теми Голодомору. Зокрема, доктор історичних наук, професор Федір Турченко ознайомив присутніх з висновками своєї роботи «Сучасні дослідження масштабів Голодомору у Запорізькій області», кандидат філологічних наук, доцент кафедри українознавства ЗНУ Ольга Стадніченко виступ ила з розвідкою «Аналіз архівних матеріалів про Голодомор при підготовці обласного тому «Книги пам'яті».

Також у рамках «круглого столу» відбулася презентація Х випуску альманаху «Спокута» серії «Реабілітовані історією», виданого за кошти обласного бюджету. У часописі зібрані нові свідчення та неопублікований раніше фактичний доказовий матеріал про жорстоку трагедію 30-х років.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни