Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Культурна дипломатія: з ініціативи Олени Зеленської вже запущено 35 аудіогідів українською у 25 країнах світу

31 грудня 2021 - 12:09

У межах ініціативи першої леді України Олени Зеленської запущено вже 35 аудіогідів українською мовою у культурних осередках світу. Проект стартував у 2020 році.

Так, аудіоекскурсії українською проводяться в Колізеї (Італія), Версалі (Франція), галереї Альбертіна (Австрія). Лише за останній місяць україномовні аудіогіди запрацювали, зокрема, у Музеї природознавства в Берліні, середньовічному монастирському комплексі Вардзіа в Грузії, Меморіальному центрі Кігалі в Руанді тощо.

«Для мене проект почався зі звичайної автобусної екскурсії, де була рідкісна на той момент можливість послухати супровід українською мовою. Так виникла думка: чому екскурсій українською за кордоном так мало? Культурні пам’ятки світу, музеї та визначні місця мають заговорити нашою мовою нарівні з іншими. А кнопка із синьо-жовтим прапором повинна стати звичайною опцією, коли ви обираєте переклад», – розповіла Олена Зеленська, підбиваючи підсумки року.

Нині аудіогіди українською доступні в музеях і пам’ятках 25 країн: Італії, Франції, Австрії, Данії, Литви, Латвії, Вірменії, Німеччини, Великої Британії, Швеції, Туреччини, Болгарії, Чорногорії, Греції, Азербайджану, Казахстану, Узбекистану, Киргизької Республіки, Грузії, США, Кенії, Республіки Північна Македонія, Іспанії, Чехії, Руанди.

Олена Зеленська висловила подяку МЗС та українським посольствам у цих країнах за співпрацю в реалізації проекту.

Перша леді також повідомила, що проект триває, і наступного року з’явиться щонайменше 20 україномовних екскурсій у різних країнах світу.

Вона також закликала вітчизняних туристів запитувати аудіогіди рідною мовою у провідних музеях: «Світ має відчути, що українцям потрібна українська. Так кожен із нас стає амбасадором нашої культури у світі».

Також дружина Президента анонсувала ще один проект культурної дипломатії – поширення української літератури. Якісні переклади творів за підтримки Українського інституту книги, МЗС та українських посольств мають з’явитися на полицях музеїв і крамниць, у навчальних закладах різних країн.

 

За матеріалами Офісу Президента

Читайте також

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області