Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі Глава держави приєднався до флешмобу «Живий ланцюг» з нагоди Дня Соборності України

22 січня 2022 - 15:26

Президент України Володимир Зеленський у Запоріжжі взяв участь у флешмобі «Живий ланцюг» з нагоди Дня Соборності України. Понад 1500 осіб взялися за руки і з'єднали береги річки Дніпро через новозбудований вантовий міст, що символізує соборність Української держави.

Перший подібний флешмоб відбувся в січні 1990 року, коли понад мільйон людей з різних регіонів країни створили безперервний «живий ланцюг» від Івано-Франківська до Києва на знак єдності й соборності України.

«Сьогодні ми відзначаємо велике свято – День Соборності України. 103 роки тому почалося возз’єднання українських земель у єдину незалежну державу. 103 роки тому був проголошений Акт Злуки. Це дійсно знакова подія в історії державотворення України, яка дає дві важливі настанови для всіх наступних поколінь. Якщо не припиняти боротьбу – рано чи пізно єдину й незалежну державу буде стовідсотково відновлено. Якщо не досягти справжньої єдності, незалежність буде втрачено», – сказав Президент перед початком флешмобу.

За словами Володимира Зеленського, пам’ятаючи про першу настанову, покоління борців за свободу України до 1991 року не здавалися, щоб відновити незалежність нашої держави. А завдання нашого й усіх наступних поколінь – пам’ятати про другу настанову, щоб зберегти цю незалежність.

«Наші погляди, відмінності, бачення можуть бути абсолютно різними, але ніколи не мають стати вищими, ніж Україна, неподільна та незалежна. Так, об’єднатися по-справжньому складно, непросто. Тільки сильний народ може стати єдиним. Тільки єдиний народ може створити сильну країну, яка живе, яка будує лікарні, стадіони, літаки, кораблі, яка зводить знакові об’єкти», – наголосив Глава держави.

Президент також звернувся до кримчан та українців, які живуть на тимчасово окупованих територіях Донеччини й Луганщини: «Понад сто років тому був проголошений Акт Злуки. Возз’єднались століттями одірвані одна від одної частини єдиної України. Сьогодні Донбас і Крим, на жаль, відірвані від України вже вісім років. Але для нас цей час – немов століття. Я знаю, що ми точно будемо разом. І впевнений, не через віки, а якомога швидше. У Донецьку і в Криму ми з вами обов’язково проголосимо новий Акт Злуки й будемо відзначати це щороку. Погодьтесь, є традиції, які мають обов’язково з’явитись у майбутньому».

 

За матеріалами Офісу Президента України

Читайте також

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками