Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Анонси

До уваги ЗМІ!

21 травня 2009 - 11:47

22 травня о 10.00 у Запоріжжі (вул. Іванова, 2) відбудеться відкриття пам'ятника Олександру Георгійовичу Івченку, засновнику та першому Генеральному конструктору підприємства ДП ЗМКБ «Прогрес» ім. академіка О.Г.Івченка.

Ініціаторами встановлення пам'ятника О.Івченку є його донька – Івченко Н.О., яка є співзасновником виставкової компанії «МЕДВІН», а також Генеральний конструктор ДП ЗМКБ «Івченко-Прогрес» Муравченко Ф.М.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Довідково:

О.Г. Івченко – засновник, перший Генеральний конструктор ДП «Івченко - Прогрес», заснованого в травні 1945 року. Двигуни з абревіатурою Олександр Івченко (АИ) працювали на перших в СРСР гелікоптерах генеральних конструкторів Міля та Камова, на перших пасажирських турбогвинтових літаках Іллюшина та Антонова (ІЛ-18, АН-10, АН-12, АН-24, АН-26, АН-30, АН-32), першому турбореактивному літаку Яковлєва (ЯК-40) та інших.

Олександр Георгійович був лауреатом Ленінської та Державної премій СРСР, Героєм соціалістичної праці, академіком НАН України.

Він пішов з життя у 1968 році, але заснований ним колектив досяг великих успіхів. Зокрема, розроблені «Івченко-Прогресом» двигуни використовуються на найбільших в світі літаках АН-124 (Руслан) та АН-225 (Мрія), а також АН-140, АН-148, АН-70, АН-72 АН-74, на російських літаках БЕ-200, ЯК-42, ЯК-130, ТУ-324, ТУ-334, китайському УТС L -15 і на чеському L -39, на найбільшому у світі гелікоптері Мі-26. Двигуни «Івченко-Прогрес» широко використовуються в модульних газотурбінних енергетичних установках. Підприємством розроблено більше 30 типів модифікацій авіадвигунів, які встановлені на 42 типах літальних апаратів у 80-ти країнах світу.

Протягом останніх 20 років Генеральним конструктором «Івченко - Прогрес» є видатний вчений Федір Михайлович Муравченко, який зазначав: «Конструкторський розум Олександра Георгійовича випереджав час на 40-50 років. Він грунтовно розробляв плани підприємства, висуваючи та вирішуючи ідеї у всіх напрямках діяльності «Прогреса» по забезпеченню найсучаснішими двигунами військової, пасажирської і спеціальної авіації, а також по широкому наземному використанню запорізьких силових установок. Цей стиль роботи властивий підприємству і сьогодні».

У 2008 році Кабінет Міністрів України підтримав організацію корпорації – НВО «Олександр Івченко» у складі ВАТ «Мотор Січ» та ДП «Івченко-Прогрес» у зв'язку зі світовою популярністю авіаційних двигунів з брендом «АИ» - Олександр Івченко.

Читайте також

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області