Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Інформація для ВПО

Для подальшого функціонування МКП, балансоутримувачі мають подати заяву на внесення до реєстру

29 вересня 2023 - 13:00

Про створення реєстру місць компактного проживання ВПО розповіла на брифінгу директорка Департаменту соціального захисту населення ЗОДА Марина Нотанова. 

Посадовиця нагадала, що 1 вересня Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 930 про “Деякі питання функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб”, що визначає права й обов'язки ВПО, які мешкають в МКП, та їхніх балансоутримувачів. Наразі в Запорізькій області створено 63 таких об'єкти, де мешкає 4,7 тисячі переселенців.   

Крім цього, постанова передбачає створення облдержадміністрацією реєстру місць компактного проживання до 1 жовтня. Далі інформацію буде направлено до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, фахівці якого узагальнять дані та сформують єдину базу по всій країні. Марина Нотанова зазначила, що станом на зараз лише 5 балансоутримувачів подали заяви для внесення до реєстру, проте об'єкти, що не були зареєстровані, не зможуть приймати людей. 

У документі також зазначено, що всі внутрішньо переміщені особи мають укладати договір на проживання. Першочергове право на розміщення в таких місцях мають вразливі категорії населення, зокрема багатодітні родини, особи з інвалідністю, літні люди та громадяни, які мають офіційне підтвердження про знищення житла. Директорка Департаменту наголосила, що керівники МКП не мають права стягувати з переселенців будь-яку плату, крім платежів за спожиті комунальні послуги. У разі, якщо лічильники не встановлено, балансоутримувачі можуть отримати відшкодування коштів. 

  • Держава гарантує повну підтримку та фінансове сприяння щодо облаштування об'єктів. Ми працюємо з міжнародними партнерами, аби усунути наявні недоліки та забезпечити комфортні умови в місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, які буде внесено до реєстру, - наголосила Марина Нотанова.

 

Департамент внутрішньої політики та інформаційної діяльності

 

Читайте також

Рекордні 18 медалей завоювали запорізькі спортсмени на чемпіонаті Європи з ушу

Нові домовленості між регіонами України та Європи посилять захист і безпеку – Президент на другому Міжнародному саміті міст і регіонів

Запоріжжя відсвяткувало День Європи урочистим підняттям прапора ЄС

Нацгвардієць з Енергодару на псевдо «Нота» поділився історією героїчного порятунку побратимів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одну жінку поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 805-го дня війни

«Рускій воєнний флот – до дна!»: в Запоріжжі погасили нову марку Укрпошти

Поставлена крапка у проблемі неоднозначного трактування статусу підконтрольних уряду територій України

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців

Запорізькі спортсмени готуються до літньої Олімпіади-2024

Згадати минуле заради майбутнього: в Запоріжжі вшанували пам'ять героїв Другої світової війни