Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Україною шириться сказ: фахівець розповів про ситуацію в Запорізькій області

29 лютого 2024 - 19:00

Про протидію сказу розповів заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів ДУ “Запорізький ОЦКПХ МОЗ України” Олександр Мащак під час брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА.

З початку року фахівці центру проводили оцінку небезпеки поширення сказу на території  України. Як зазначив Олександр Мащак, в цьому році в деяких областях України зафіксовано смерті від сказу. 

Захворювання на сказ у людини легко визначити по поведінці. Ця нейроінфекція супроводжується підвищеною збудженістю та фобією води. Боятися води не властиво людині, але у хворого на сказ може з’явитися страх навіть перед чашкою з чаєм.

В Запорізькій області за минулий рік зафіксовано 53 вогнища сказу. Протягом 2023 року близько 1700 людей звернулися за допомогою до лікарів з укусами та подряпинами від тварин. Водночас в Запоріжжі за 10 років не зафіксовано жодного випадку захворювання на сказ. Це результат своєчасного звернення людей за курсом антирабічної вакцини. 

Сучасна антирабічна вакцина є комплексом з 6 доз з різним інтервалом введення, який дозволяє уникнути захворювання. Це єдиний ефективний засіб боротьби зі сказом, адже ліків проти нього наразі не існує.

З початку повномасштабного вторгнення фіксується міграція диких тварин ближче до населених пунктів, внаслідок чого їх можуть помічати на вулицях міст та сіл.  Це спричинено зменшенням кормової бази, а також бойовими діями - вибухи лякають тварин і вони тікають ближче до людей. Всі дикі тварини є природними осередками вірусу сказу. Він дуже активний та швидко поширюється, тому слід бути обачними й не сприймати таких тварин як іграшки. Краще уникати контактів з ними та не забувати про щеплення домашніх улюбленців та худоби.

Дотримуючись правил безпеки та уникаючи контактів з дикими тваринами, можна мінімізувати небезпеку зараження сказом.


 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні