Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Greenpeace: окупанти хочуть запустити один чи кілька енергоблоків ЗАЕС

4 березня 2024 - 17:00

Російські окупанти хочуть запустити один чи кілька енергоблоків Запорізької атомної станції до її 40-річчя, що може призвести до ядерної катастрофи.

Про це заявив спеціаліст з  питань ядерної енергетики проекту «Зелене відновлення в Україні» Greenpeace Шон Берні на пресконференції, присвяченій двом рокам окупації ЗАЕС. Участь у заході також взяв заступник голови Запорізької облдержадміністрації Євген Мироненко. 

Російські війська захопили атомну станцію та місто Енергодар 4 березня 2022 року. З цього моменту об’єкт став джерелом підвищеної небезпеки, а після підриву греблі Каховської ГЕС ситуація з загрозливої перетворилась на критичну.

Весь час окупації Greenpeace проводить моніторинг стану атомної станції та вивчає різні сценарії можливої катастрофи. Шон Берні наголосив, що наразі найбільший виклик – спроби росіян перевести ядерні блоки в робочій стан:

-    Це особливо небезпечно саме зараз. По-перше,  поблизу станції точаться бойові дії, росіяни тримають зброю неподалік від ядерних об’єктів. По-друге,  знищення греблі Каховської ГЕС призвело до дефіциту води, без якої безпечне функціонування енергоблоків в активному стані є неможливим, - зазначив експерт.

Шон Берні  додав, що росіяни пробурили кілька свердловин, аби охолоджувати реактори, але цієї води недостатньо.

Заступник голови ЗОДА Євген Мироненко підкреслив, що дуже важливо аби Greenpeace та інші міжнародні інституції розповідали західному суспільству про небезпеку окупації АЕС.

-    Потрібно розповідати про небезпеки, що несуть з собою російські війська. І це не тільки ядерні загрози, а й загрози від фосфорных снарядів, бомб, тощо.  Обласна влада разом з відповідними службами розробила план реагування на можливі надзвичайні події, які можуть виникнути через ЗАЕС. Влітку 2023 року пройшли масштабні навчання, де ми відпрацювали плани евакуації людей. Також проводили командно-штабні навчання, удосконалюючи заходи з радіаційної безпеки. Ми усвідомлюємо - поки ЗАЕС контролюють окупанти, ніхто не може бути впевненим в безпеці цього об’єкту, - наголосив посадовець

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні