Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Туберкульоз не вирок: Про важливість профілактики та своєчасного лікування

13 березня 2024 - 16:00

Епідемічна ситуація з туберкульозом в Україні досі залишається напруженою, адже щороку від цього захворювання помирає близько 3-х тисяч людей. Лише в Запорізькій області у 2023 році зафіксовано 450 випадків захворювання, з них 39 серед дітей.

Про небезпеку та профілактику туберкульозу розповіла лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Анна Пелих під час брифінгу в офіційному Медіацентрі при ОДА.

За словами фахівця, ця інфекційна хвороба поширюється повітряно-крапельним шляхом - передається при чханні, кашлі чи навіть звичайній розмові між людьми. Особливо вразливими до туберкульозу є люди з груп ризику: особи з послабленим імунітетом, хворі на онкологію, курці, вагітні та багато інших.

Серед основних симптомів туберкульозу – кашель, що не проходить більше 2-х тижнів, кровохаркання, стрімке зниження маси тіла без причини, підвищена температура тіла та слабкість. 

З початку повномасштабного вторгнення ризик захворювання значно зріс через багато несприятливих факторів: погіршення житлових умов, постійний стрес, проблеми з харчуванням. Саме тому дієвими засобами профілактики є здорова їжа, заняття спортом, достатня кількість сну, регулярні прогулянки на свіжому повітрі та, звичайно, відмова від шкідливих звичок.

Слід розуміти, туберкульоз - не вирок, і він лікується. Існують дієві методи лікування, які при своєчасному виявленні хвороби дозволяють уникнути багатьох негативних наслідків для організму. Оперативну діагностику можливо пройти за направленням сімейного лікаря. В Запорізькій області молекулярно-генетичну діагностику туберкульозу, що дозволяє протягом години встановити діагноз.

Водночас не варто забувати, що як і з іншими хворобами, на туберкульоз можна захворіти повторно, тому необхідно піклуватися про своє здоров’я та вчасно звертатися до лікарів.


Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів