Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Напрацювання ефективних алгоритмів надання соціально-психологічної допомоги ветеранам триває

14 березня 2024 - 16:50

За ініціативою регіонального представництва Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» У Запоріжжі відбулась стратегічна сесія, під час якої посадові особи обласної державної адміністрації, представники благодійних та ветеранських організацій обговорили можливості створення спільної платформи з надання допомоги ветеранам, які повертаються до мирного життя.

Відкриваючи засідання, заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Євген Мироненко поінформував зібрання, що обласна влада продовжує системну роботу в напрямку  відкриття універсальних центрів допомоги ветеранам як в обласному центрі, так і в усіх територіальних громадах області. «Вважаю, що в багатьох питаннях допомоги і соціалізації ветеранів, необхідно об’єднувати позитивний досвід органів влади та недержавних організацій, які реалізовують суспільно-важливі проєкти за донорські кошти. Перший крок у цьому напрямку уже зроблений – у січні на базі Хортицької національної академії почав працювати Центр ветеранського розвитку»,  – зазначив посадовець.

На початку обговорення регіональний представник Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» та ініціатор зустрічі Сергій Дружинін зазначив, що наразі одним з головних завдань, що має бути реалізованим в рамках міжсекторальної співпраці є збір і цифровізація в масштабах всієї країни інформації про доступні для ветеранів соціальні послуги. Мова йде про створення загальнодержавної інтерактивної мапи таких послуг, якою зможуть скористатися ветерани, перебуваючи в будь-якій точці України.

Радниця Голови ЗОДА з питань ветеранської політики Олена Сороченко поінформувала присутніх, що найближчим часом у структурі обласної влади має з’явитися підрозділ з ветеранської політики. В цьому питанні є повна підтримка з боку очільника облдержадміністрації Івана Федорова.

В свою чергу проректор Хортицької національної академії Елліна Позднякова-Кірбятьєва нагадала, що створений за ініціативою обласної влади «Центр ветеранського розвитку» уже активно працює. Зокрема ветеранам і членам їх родин уже надаються психологічні та консультаційні послуги. Також академією розпочато проект з підготовки кадрів за новою спеціальністю «помічник ветерана».

Голова обласної Спілки ветеранів Михайло Пирог повідомив, що проєкт з підтримки ветеранів, розроблений  Спілкою, вже перебуває на розгляді міської та обласної влади. На сьогоднішній день основне питання – це пошук приміщення, яке б відповідало б вимогам з надання допомоги ветеранам та фінансування роботи фахівців, які надаватимуть послуги. Керівниця ЗОГО «Дивосвіт» Інеса Носенко доповнила виступ Михайла Пирога щодо певних вимог до приміщення майбутнього ветеранського простору, необхідністю врахування інклюзивного підходу. Оскільки, зрозуміло, що відвідувачами майбутнього центру стануть і ветерани з обмеженими можливостями. Також, на її думку, окремим напрямком діяльності майбутнього ветеранського простору необхідно винести навчання ветеранів написанню проєктів для отримання грантового фінансування.

З метою досягнення синергетичного ефекту від поєднання внутрішньої енергії та ентузіазму громадських активістів та системної роботи державних інституцій, а також максимально оперативного реагування на  гострі питання і проблеми ветеранів голова правління ГПО «Егіда-Запоріжжя» Антоніна Шостак запропонувала створити робочу групу.

До обговорення долучилися і інші учасники засідання. Більшість зійшлася на думці, що майбутній ветеранський простір має існувати як структура, де послуги та консультації надаватимуться за принципом «єдиного» вікна. Також важливо, що результатом зустрічі стало усвідомлення учасниками того факту, що соціальні послуги потребують певної систематизації. Це унеможливить дублювання та відповідно підвищить  ефективність реалізації ветеранської політики в Запорізькій області.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів