Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За матеріалами СБУ засуджено 2 колаборантів, які підтримують окупаційний режим на захоплених територіях Запорізької області

5 квітня 2024 - 11:30

У Запоріжжі за матеріалами СБУ до 10 років позбавлення волі засуджено 2 колаборантів, які обіймають «посади» в органах місцевої влади на тимчасово окупованих територіях.

Зокрема, заочно засуджено мешканку Кам’янки-Дніпровської, яка працювала адміністратором місцевого «Центру надання адміністративних послуг».

Після захоплення частини регіону вона усіляко сприяла окупантам в обмін на лояльне ставлення та призначення на «відповідальну» посаду. Щоб заслужити довіру окупантів, вона особисто організувала масовку та прийняла участь у зустрічі військових підрозділу «ахмат», які приїздили до району.

У листопаді 2022 року її було призначено виконуючій обов’язки голови «військово-цивільної адміністрації міста Кам’янка-Дніпровська».

На своїй посаді зрадниця усіляко сприяє діяльності окупаційної влади, координує діяльність підпорядкованих підрозділів, розпоряджається коштами виділеними представниками рф на підтримку дій агресорів та захопленим майном комунальної та приватної власності.

Ще однією засудженою є корінна кримчанка, яка у 2018 році покинула півострів та оселилась у с. Чкалове, Мелітопольського району. До широкомасштабного вторгнення вона працювала бухгалтеркою комунального підприємства селища. Але з приходом «руського міра» вона отримала кар’єрний зріст. Її окупанти призначили на посаду голови «администрации Чкаловского сельского поселения Мелитопольского района Запорожской области».

Перебуваючі на займаній «посаді» вона вдалась до різних маніпуляцій аби виправдати довіру окупаційної влади.

Так, у селищі було організовано роздачу російської гуманітарної допомоги під час якої лунали заклики до отримання російського паспорту.

Пізніше за її наказами були складені списки пенсіонерів, яким може бути надана допомога в розмірі 10 тисяч рублів, але у ці списки вносились тільки особи, які отримали роспаспорт.

Усім хто не отримав громадянство рф поплічниця окупантів погрожувала переслідуваннями та позбавленням прав на володіння нерухомістю, автомобілями і забороною виїзду за межі селища.

За матеріалами Служби безпеки суд визнав їх винними у колабораційній діяльності.

Заходи із документування злочинної діяльності здійснювались співробітниками Управління СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

Читайте також

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області