Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області розроблять оптимізовані схеми роботи водопровідних мереж

12 січня 2011 - 15:46

Семінар - нараду з питань розробки гідравлічних моделей водопровідних мереж населених пунктів провів перший заступник начальника управління житлово-комунального господарства ОДА Максим Шахов. До участі у заході запросили представників райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, організацій, які займаються гідравлічним розрахунком та розробленням схем оптимізації роботи водопровідних мереж.

Відкриваючи семінар-нараду, перший заступник начальника управління житлово-комунального господарства ОДА Максим Шахов зазначив, що є чітке завдання Міністерства з питань житлово-комунального господарства України: цього року здійснити гідравлічний розрахунок існуючих водопровідних мереж (окрім сільських населених пунктів) та на їх основі розробити оптимізовані схеми роботи мереж та споруд централізованого водопостачання.

За словами посадовця, це дозволить об’єктивно оцінювати ефективність використання вкладених бюджетних коштів для забезпечення населення якісними послугами. Максим Шахов звернув увагу керівників райдержадміністрацій на той факт, що у поточному році кошти у межах реалізації державної програми «Питна вода України» виділятимуться тільки на ті об’єкти, щодо яких ведеться розробка схеми оптимізації роботи централізованих систем водопостачання.

В області вже є позитивний досвід впровадження гідравлічних моделей водопровідних мереж. У 2009 році фахівці науково-виробничого центру «Еколас» розробили зазначену схему для м. Приморськ. Директор НВЦ «Еколас» Євген Вербато презентував присутнім один з проектів та окреслив коло поширених проблем, які можуть виникнути при впровадженні схеми оптимізації роботи водопровідних мереж. Зокрема, це відсутність технічної документації, паспортизації, відсутність фахівців у галузі гідравліки на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства. Проте ці проблеми вирішуються. При злагодженій роботі спеціалістів НВЦ «Еколас» та працівників підприємств водопровідно-каналізаційного господарства створюється точна електронна карта міста, на яку наносять існуючі водопровідні мережі. По завершенні цієї важливої ділянки роботи розробляються технічні заходи для оптимізації роботи гідравлічних мереж.

Ефект від впровадження гідравлічних моделей водопровідних мереж – концентрація повної інформації про водопровідні мережі всього міста в одній електронній системі, можливість прорахувати ефект від реалізації будь-яких міні-проектів, які стосуються оптимізації роботи водопровідних мереж.

Найближчим часом керівники райдержадміністрацій та міст обласного значення мають приступити до підготовчої роботи з проведення гідравлічного розрахунку існуючих на територіях водопровідних мереж.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»