Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Пенсійна реформа: що нам пропонують?

13 січня 2011 - 17:21

Пенсійна реформа: що нам пропонують?

Згідно основних положень проекту пенсійної реформи, який планують розглянути у Верховній Раді в середині лютого, максимальний розмір пенсії планується обмежити 12 розмірами прожиткового мінімуму. На сьогодні ця сума становить 8808 гривень. Такі дані оприлюднено під час «круглого столу», у роботі якого взяли участь представники усіх зацікавлених сторін.

З метою вдосконалення порядку призначення пенсій та стимулювання громадян до виплати пенсійних внесків планується підвищити мінімально необхідний пенсійний стаж для одержання пенсії за віком від 5 до 15 років. Для новопризначених пенсій - встановити нормативну тривалість страхового стажу для призначення пенсій за віком у мінімальному розмірі: для жінок - 30 років, для чоловіків - 35.

Для призначення пенсії передбачається враховувати розмір середньої заробітної плати за три календарні роки, що передують зверненню за призначенням пенсії. Пропонується також проводити перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років, тільки після досягнення пенсійного віку.

Прогнозується, що поетапне збільшення пенсійного віку дасть можливість знизити дефіцит бюджету пенсійного фонду на 20%. У свою чергу, жінкам, які виходитимуть на пенсію пізніше передбаченого існуючим законодавством терміну (55 років) компенсуватимуть 2,5 % від розміру пенсії за кожні півроку.

Також запропонований проект пенсійної реформи передбачає виплату одноразової допомоги при виході на пенсію працівникам бюджетної сфери (освітянам, працівникам охорони здоров’я та культури). Вона становитиме 10 призначених їм місячних пенсій. Збережено у запропонованому проекті право на пенсію за вислугу років. Разом з тим планується збільшення періоду перебування на військовій службі з 20 до 25 календарних років.

Але поза тим, представники обласної влади підкреслюють, що пенсійна реформа - це лише проект, який після громадського обговорення має пройти слухання у Верховній Раді. І лише після того, як будуть узгодженні всі положення та пропозиції, документ буде прийнято до розгляду.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави