Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці відзначили День Соборності України

21 січня 2011 - 13:03

Мітинг з нагоди Дня Соборності України відбувся на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку у Запоріжжі. В урочистостях взяв участь голова обласної державної адміністрації Борис Петров. Разом з керівництвом міста та іншими посадовцями він поклав квіти до пам’ятника Кобзареві.

Під час мітингу звучали слова щирої вдячності нашим попередникам, які багато років тому продемонстрували всьому світові єдність українського народу та проголосили Акт злуки Західноукраїнської та Української Народних Республік 22 січня 1919 року. Тоді на Софійській площі у Києві люди зібралися на урочистому вічі, аби підтримати Акт злуки двох держав, що століттями окремо одна від одної виборювали свою незалежність на теренах Російської та Австро-Угорської імперій.

«…Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу», - записано в Універсалі Директорії, що засвідчив злуку двох держав .

Відтоді день Соборності – це нагадування для українців про єдність історії та духовності, про спільні прагнення до побудови своєї держави. Адже сила держави – в її цілісності і єдності народу.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни