Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У проекті Житлового кодексу України врегульовано всі питання приватизації гуртожитків

4 лютого 2011 - 13:51

В обласній державній адміністрації відбулася нарада щодо розв’язання проблемних питань забезпечення житлових прав мешканців гуртожитків, яку провів заступник начальника управління житлово-комунального господарства ОДА Костянтин Кувайцев. У заході взяла участь заступник начальника управління житлової політики Міністерства з питань ЖКГ України Ірина Олійникова.

- Президент України надав доручення вжити невідкладні заходи щодо забезпечення права на житло громадян, які проживають у гуртожитках. Однак, з тих чи інших причин в області ця робота проводиться недостатньо активно, -зазначив, розпочинаючи нараду, Костянтин Кувайцев.

Основна причина, через яку до виконання доручення Президента України у повній мірі так і не приступили більшість територій, – це розбіжність між різними частинами Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Зокрема, спірним є питання – підлягають чи не підлягають кімнати гуртожитків приватизації. Також ускладнює процес відсутність інвентаризації об’єктів, які підлягають приватизації.

Коментуючи перелік вищезазначених проблем, посадовець акцентував увагу учасників наради на тому факті, що у новому проекті Житлового кодексу України, який планують прийняти вже у березні цього року, врегульовано всі спірні питання стосовно приватизації гуртожитків.

Однак, враховуючи те, що роботу з приватизації гуртожитків необхідно розпочати вже зараз, Костянтин Кувайцев грунтовно роз’яснив присутнім можливі варіанти, які дозволять розпочати приватизацію, не порушуючи норм законів.

- Після передачі гуртожитків до комунальної власності місцева громада має право розпоряджатись ними на свій розсуд. Тож кожному місту необхідно розробити й затвердити місцеві положення про порядок передачі житлових приміщень у гуртожитках, де слід виписати зрозумілий і прозорий механізм приватизації. Управління ЖКГ спільно з Запорізькою міськрадою вже розробили проект такого Положення для обласного центру. Всі ви можете ознайомитись з ним та напрацювати аналогічні документи, - запропонував К. Кувайцев.

До заступника начальника управління житлової політики Міністерства з питань ЖКГ України Ірини Олійникової також адресовано багато запитань щодо роз’яснення норм закону.

- Ці проблеми спільні для всіх територій України. Єдиний ефективний шлях роботи – це дотримуватись рекомендацій міністерства. Зберіть всі ваші запитання та направте офіційний запит. Наші фахівці нададуть всі роз’яснення, спираючись на них, ви зможете розпочати роботу, - підбила риску І. Олійникова

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

 

Читайте також