Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Борис Петров: «Регіональна концепція забезпечення медичної допомоги населенню потребує подальшого удосконалення»

23 лютого 2011 - 09:30

Борис Петров: «Регіональна концепція забезпечення медичної допомоги населенню потребує подальшого удосконалення»

- Фінансування медичної галузі треба спрямувати на лікування пацієнтів, а не на процес з його організації, - висловив власне бачення підходів до впровадження більш ефективного медичного обслуговування жителів Запорізького краю очільник регіону Борис Петров на черговому брифінгу. – Тому ведемо копітку роботу з аналізу поточного стану галузі та пошуку оптимальних рішень, які забезпечать її більш продуктивне функціонування.

На думку посадовця, досягти успішного результату у справі оптимізації регіональної медицини цілком можливо. Підтвердження тому - досвід організації медичної служби у сусідніх регіонах, зокрема, на Луганщині та в Автономній Республіці Крим.

- Галузь дійсно має певні природні резерви, - підтримує керівника регіону начальник управління охорони здоров’я ОДА Наталія Мотовиця. – На жаль, вітчизняна медицина сьогодні змушена боротися переважно з наслідками руйнівних для здоров’я людей процесів. Це умови життя, якість продуктів харчування, шкідливі звички тощо. Саме вони викликають тяжкі хронічні захворювання. Всім відомо, що хворобу попередити значно дешевше, ніж потім лікувати. Тож реформування галузі має передбачити, в першу чергу, удосконалення її профілактичної функції. Що ж до виділення бюджетних коштів на медицину, всім очевидно: галузь потрібно фінансувати.

За словами начальника управління охорони здоров’я, обласний бюджет торік передбачав витрати на середньостатистичне медичне забезпечення одного жителя регіону у сумі 785 грн. 88 коп. Для лікування банальної нежиті цих коштів, вочевидь, забагато. Та слід брати до уваги багато чинників: медичні технології, що постійно удосконалюються, сучасні препарати, що забезпечують ефективне лікування багатьох хвороб, за які ще донедавна вітчизняна медицина навіть не бралася, дорого коштують. Така медична допомога високо затратна. Наприклад, лікування одного хворого з нирковою недостатністю, який потребує гемодіалізу, коштує 86 тис грн.. на рік, а лікування дитини, хворої на хронічний лейкоз, обходиться від 58 до 78 тис. грн.. на рік. Також надзвичайно важливо зберегти у повному обсязі фінансування ряду таких специфічних медичних служб, як фтизіатрична, швидкої медичної допомоги та інших. Особливу увагу передбачається приділити вирішенню питання надання медичної допомоги на селі. Як повідомила Наталія Мотовиця, середній показник укомплектованості кадрами центральних районних лікарень не перевищує 67% від мінімально необхідного. Також особливу увагу слід приділити збереженню в регіоні штату висококваліфікованих медичних працівників.

- Проблеми галузі потребують рішень, - підбив риску голова ОДА Борис Петров. – І ми працюємо над тим, щоб якнайшвидше досягти у цій царині позитивних результатів.

Разом з тим, ресурс для оптимізації галузі керівник обласної виконавчої влади вбачає, насамперед, у скороченні лікувальних закладів або їх підрозділів з дублюючими функціями, що дозволить зекономити кошти, зокрема, на оплаті комунальних послуг. Також йдеться і про оптимізацію штатного забезпечення лікарень. Ці заходи, як передбачає очільник регіону, дозволять суттєво «оздоровити» регіональну медицину.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»